Новини

Відсьогодні проїзд у маршрутках Чернівців 9 гривень: що зміниться для пасажирів

Чи посилять контроль над чистотою і справністю транспорту та які зміни у графіку руху будуть на користь чернівчан.

З 1 лютого вартість проїзду у маршрутках Чернівців становить 9 гривень. Рішення про підвищення тарифу на проїзд у міських маршрутках ухвалив 11 січня виконавчий комітет Чернівецької міської ради. 8 членів виконкому підтримали пропозицію.

Як зазначили перевізники, однією з причин підвищення тарифу є те, що семи гривень не вистачає на оновлення транспорту та розвиток підприємства.

Заступник міського голови Ігор Крохмаль розповів у коментарі «Шпальті», що ж зміниться для пасажирів у якості перевезення.

Міська рада висунула такі вимоги до перевізників: забезпечити належний технічний та санітарний стан автобусів, розмістити інформацію про пільги та графік руху, а водії зобов’язані видавати квитки.

«Для того, щоб ми мали вплив на перевізника і могли вимагати від нього якісні послуги, ми внесли низку змін у договорах і підсилили відповідальність за недотримання цих умов. Наприклад, якщо раніше за санітарний стан транспортного засобу не можна було застосовувати фінансову санкцію, то зараз – можна. Тобто Департамент транспорту буде штрафувати перевізників за недотримання усіх пунктів, які ми зазначили у договорі», — каже Крохмаль

Також він пояснив, що в умовах конкурсу вказано, що приватний перевізник мав подати інвестиційну програму оновлення рухомого складу. В тарифі закладений відсоток, який перевізник повинен направити на поновлення транспорту.

«З часом для чернівчан це буде відчутно. Застарілий транспорт мають потроху оновити. За цим ми також будемо стежити», — додав заступник міського голови.

Крохмаль також пояснив, що міська рада повинна скасувати режим спецперевезень і запустити звичайний режим перевезення. Тоді кількість пасажирів буде регулювати постанова Кабміну згідно з епідситуацією.

«Тепер буде контроль всього. Дотримання графіка руху, дотримання техстану автомобіля. Фахівці Департаменту транспорту виходять на лінію і перевіряють на зупинках питання, які закладені в угоду. Це відбувається постійно і по всіх маршрутах, зокрема й у тролейбусах», — пояснив він.

Крім того, перевізники повинні інформувати щодня Департамент транспорту та окремих питань комунального господарства міської ради про кількість автобусів на маршруті, заміну (зняття) транспортного засобу у разі його несправности та інші випадки, що можуть спричинити порушення графіків та розкладів руху. Цю інформацію будуть розміщувати на офіційному сайті міськради.

Зміниться і тривалість зміни водіїв, а отже, й автомобілів на маршруті.

«Ми знаємо, що перевізники не курсували до 23 години, як мало б бути. Тепер ми будемо і за це штрафувати. На лінії маршрутки, в яких зміна до 23, тож повинні бути до 23 години. Хто до 21:30, той раніше виходити з лінії не має права. У кожного маршруту є свій графік руху, який будуть дотримуватися».

Графік руху повинен бути вивішений у кожному транспортному засобі та на зупинках. У разі виявлення якихось порушень чернівчани можуть зареєструвати свою скаргу у Департаментв транспорту чи міськраді.

Щодо пільгового проїзду, він не змінюється. Кожен громадянин, який має пільгу, може доїхати у будь-яку точку міста безкоштовно, але використовуючи тролейбус.

«Основний тягар на перевезення пільгової категорії лягає на тролейбусне управління. І залишаються пільговими 16 маршрутів, які мали таку опцію й раніше. У решти маршруток пільговий проїзд неможливий, поки ми не запровадили електронний квиток. Ми не зможемо відшкодовувати перевізнику гроші за пільгову категорію, поки не зможемо це відстежувати. Це можливо із впровадженням електронної системи», — додав Крохмаль.

Зі списком пільгових маршрутів можете ознайомитися, натиснувши тут.

Коментарі