Новини

У Карпатах значна небезпека сходження лавин: чи оминуть зсуви Буковину

Очікують налипання мокрого снігу, у високогір’ї — посилення вітру до 17-22 м/с, хуртовини та відкладення ожеледі.

 

6-7 лютого у високогір’ї Карпат очікують значну небезпеку сходження лавин. Про це повідомляє Державна служба з надзвичайних ситуацій.

Рятувальники просять утриматися від виходів у високогір’я та залишатися лише в межах визначених гірськолижних трас.

У ДСНС стверджують, що через снігопади та хуртовини у Карпатах зберігатиметься високий третій рівень небезпеки сходження лавин.

Однак, за даними Українського гідрометеорологічного центру, на території Чернівецької області небезпека сходження лавин помірна, умови більш сприятливі.

За прогнозами синоптиків, у горах і надалі падатиме сніг та збережеться ожеледиця. Очікують налипання мокрого снігу, у високогір’ї — посилення вітру до 17-22 м/с, хуртовини та відкладення ожеледі.

Шпальта раніше писала: що робити у разі сходження лавини:

зберігайте спокій, уникайте паніки;

– виконуйте плавальні рухи і тримайтеся, якщо можливо, з краю лавини, де швидкість руху менша;

– у пік небезпеки зніміть з себе все зайве та прийміть горизонтальне положення щодо напрямку сходження лавини;

– спробуйте створити простір навколо лиця і грудної клітки у разі зупинки лавини – це допоможе вашому диханню. Органи дихання прикрийте шарфом чи рукавицею;

– не кричіть, якщо ви опинилися всередині лавини — сніг повністю поглинає звуки, а крик та безглузді рухи лише позбавлять вас сил, кисню та тепла;

– панікуйте та не дозволяйте собі заснути.

Якщо єдиний вихід – це видертися зі снігової пастки власноруч, то дійте. Але якщо відчуваєте, що це вам не під силу, то варто дочекатися рятувальників.

«Найбільш небезпечний період сходження лавин – весна та літо. Якщо почули гуркіт снігового обвалу, потрібно спрогнозувати його шлях та відійти на безпечну відстань. Найнадійнішими укріпленнями є скелі та дерева», — зазначають рятувальники.

Коментарі