Новини

У Гімалаях через сходження лавини загинуло 70 людей. Чи існує така загроза на Буковині

Як діяти під час сходження лавини та яка ймовірність виникнення цього небезпечного явища на Буковині цьогоріч.

Фото Cristian Grecu, unsplash.com

12 січня через сходження лавини у Гімалаях загинуло 70 людей. Ще 15 стали жертвами снігового обвалу у сусідньому Афганістані.

У зимовий період гірський туризм є дуже популярним. Щоб не опинитися в епіцентрі стихії, пресцентр ДСНС рекомендує вивчати до мандрівки маршрут свого руху та не виходити у гори під час негоди. За можливості підтримувати зв’язок із рятувальною службою — тоді вона надасть вам необхідну інформацію про особливості погоди у тій чи іншій місцевості.

За даними Чернівецького обласного центру з гідрометеорології, ймовірність сходження лавин в Україні та Чернівецькій області низька, а умови цілком безпечні.

Що робити у разі сходження снігової лавини:

– зберігайте спокій, уникайте паніки;

– виконуйте плавальні рухи і тримайтеся, якщо можливо, з краю лавини, де швидкість руху менша;

– у пік небезпеки зніміть з себе все зайве та прийміть горизонтальне положення щодо напрямку сходження лавини;

– спробуйте створити простір навколо лиця і грудної клітки у разі зупинки лавини – це допоможе вашому диханню. Органи дихання прикрийте шарфом чи рукавицею;

– не кричіть, якщо ви опинилися всередині лавини — сніг повністю поглинає звуки, а крик та безглузді рухи лише позбавлять вас сил, кисню та тепла;

– панікуйте та не дозволяйте собі заснути.

Якщо єдиний вихід – це видертися зі снігової пастки власноруч, то дійте. Але якщо відчуваєте, що це вам не під силу, то варто дочекатися рятувальників.

«Найбільш небезпечний період сходження лавин – весна та літо. Якщо почули гуркіт снігового обвалу, потрібно спрогнозувати його шлях та відійти на безпечну відстань. Найнадійнішими укріпленнями є скелі та дерева», — зазначають рятувальники.

 

Коментарі