Офтоп

У маленькому селі в Єгипті вирощують більшість світового жасмину для найвідоміших брендів парфумів

Селище Шубра Білула відповідає за більш ніж половину світового виробництва жасмину, а для його мешканців це основний вид заробітку. Попри це, туристи приїжджають у селище, щоб покращити самопочуття від запаху квітки.

Фото: Ahmed Emad/BBC

Оригінальний матеріал BBC.

Коли йдеться про парфуми, більшість людей одразу згадує відомі французькі, такі як «Chanel N°5», «Miss Dior», «Yves Saint Lauren’s Opium» і «Guerlain’s Shalimar». Однак мало хто знає, що основний інгредієнт для багатьох із цих брендів походить родом із маленького села в Єгипті.
Шубра Білула Ель-Сакхавея розташована приблизно в 97 кілометрах на північ від Каїра і називається просто Шубра Білула. Це селище відповідає за більш ніж половину світового виробництва жасмину, який створює класичний жіночий квітковий аромат, що міститься в багатьох парфумах. Це робить жасмин основним інгредієнтом у парфумерії.

«Ми досягли 2 500 тонн перероблених квітів на рік або за сезон. І це становить близько 60% плюс-мінус світового виробництва. Шубра Белула має найвищу щільність виробництва [в Єгипті]… візьміть компас, наведіть точку на Шубру Белулу, а потім намалюйте коло радіусом приблизно 30 км. Саме звідси походить весь єгипетський жасмин», — каже Хусейн А Фахрі, власник провідної фабрики з видобутку жасмину в Єгипті. Його батько ввіз у село жасмин ще у 1950-х роках.

Більша частина землі Шубра Белули — близько 257 акрів — засаджена жасмином. Але декілька ферм вирощують ще одне ароматне дерево, яке називається «гіркий апельсин». Поля жасмину розділені рядами. І коли квіти розпускаються вночі, вони виділяють інтенсивний гострий екзотичний аромат. Сільські жителі люблять розмовляти з відвідувачами, які перетинають ґрунтові дороги міста, про ці красиві квіти. Можуть навіть запросити їх допомогти зі збором.

Фото: Ahmed Emad/BBC

Для тамтешніх мешканців жасмин – це не просто квітка з приємним запахом, а й головне джерело їхнього існування.

«У цьому селі всі — від старшого до молодшого — збирають квіти жасмину. Діти у віці семи років прокидаються на світанку, збирають жасмин декілька годин, а потім ідуть до школи. Я цим займаюся з дев’яти років», – сказав місцевий мешканець Мохамед Фарадж.

Збір жасмину є унікальним і захопливим процесом. Він відбувається з червня по грудень. Щодня до заходу сонця поля жасмину мають вигляд та запах, як будь-яке інше поле, лише тут і там з’являється декілька квітів. Але через кілька годин зрілі бруньки повністю розкриваються, і їхній аромат поширюється полями, запрошуючи жителів села відправитися в темряву, щоб зібрати їх.

Фото: Ahmed Emad/BBC

«Люди починають збирати на світанку [о 03:00] і приблизно до 9 ранку, тому що після сходу сонця незірвані квіти втрачають форму і стають непридатними», — сказав Фарадж.

Попри низьку заробітну плату, збір жасмину залишається основним джерелом доходу для більшости жителів села, особливо жінок і людей похилого віку. Однак, оскільки заготівля жасмину в Шубрі привертає все більше уваги через висвітлення в ЗМІ, туристи почали відвідувати село, відкриваючи двері для інших потенційних джерел доходу для селян.

Так, одна з туристок Ашраф каже, що терапія на природі, особливо зв’язок із рослинами, допомагає їй покращити її самопочуття, і що жасмин особливо корисний для цього.

«Жасмин допомагає усвідомити себе завдяки своєму запаху, кольору та текстурі», – зазначила вона.

Фото: Ahmed Emad/BBC

Ефірну олію жасмину виробляють шляхом дистиляції або холодного віджиму і широко використовують в ароматерапії, щоб підняти настрій. Дослідження, яке опублікував Journal of Health Research, доводить, що вдихання ефірної олії жасмину посилює мозкові хвилі, пов’язані з позитивними емоціями, такими як самопочуття, активність, свіжість і романтичність. Також вважають, що він зменшує негативні відчуття, особливо сонливість.

Коментарі