Новини

Тривалість Covid-cертифіката скоротять до 270 днів: бустерна доза його продовжить

Третя доза через 28 днів після другої не продовжить сертифікат.

Бустерна доза вакцини проти COVID-19 продовжить дію ковід-сертифікатів у Дії. Додаткова доза, яку роблять через 28 днів після другої, не внесе змін. Про це в етері програми «Сніданок з 1+1» розповіла заступниця міністра охорони здоров’я Марія Карчевич.

«Якщо зробили додаткову дозу, то залишається старий сертифікат, а якщо зробили бустерну, то людина в кінці січня зможе згенерувати через сервіс «Дія» новий сертифікат, так само зелений, і він буде дійсний ще 270 днів із моменту третьої дози», — розповіла Карчевич.

Заступниця пояснила, що додаткову дозу роблять людям, у яких слабкий імунітет або для тих, у кого не сформувався захист під час введення попередніх двох доз. А бустерну пропонують людям, які щепилися 6-9 місяців тому. У них уже минув термін, коли вакцина дає свій захист.
У ковід-сертифікаті під час проведення бустерної вакцинації будуть позначені всі три щеплення.

Крім цього, заступниця міністра розповіла, що Україна готується скоротити термін дії ковід-сертифікатів до 270 днів — враховуючи третю дозу.

«Таке рішення ухвалили в грудні, і сьогодні воно набрало чинности на рівні країн ЄС… І ми також готуємо таке саме рішення на рівні українського законодавства. Його ухвалимо орієнтовно цього тижня. Термін дії ковід-сертифікатів буде скорочено — вже не один рік, а 270 днів», — сказала Карчевич.

Це роблять у зв’язку з тим, що Україна скоро приєднається до глобальної мережі ковід-документів, яка охоплює понад 80 країн світу. Для цього необхідні сертифікати, що прийматимуть на рівні ЄС.

Нагадаємо, 6 січня в Україні запровадили щеплення бустерною дозою. Про те, кому і навіщо вона потрібна, можна прочитати тут.

Коментарі