Новини

В Україні запровадили щеплення бустерною дозою: коли й кому вона потрібна

Бажаний період введення від 6 до 9 місяців із дати отримання другого щеплення від COVID-19.

Фото: reuters.com

Міністерство охорони здоров’я схвалило бустерне щеплення для всіх категорій населення від 18 років. Про це повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Зокрема бустерну дозу отримають всі дорослі вакциновані українці, незалежно від вакцини, якою вони щепилися.

«Бустерна доза має посилити ефективність вакцини та дати кращий захист від нового штаму коронавірусу “Омікрон”», — ідеться в повідомленні.

Коли потрібна бустерна доза?

За словами міністра охорони здоров’я, бажаний період введення від 6 до 9 місяців із дати отримання другого щеплення від COVID-19.

Якою вакциною щепитимуть?

Для бустерної дози будуть використовувати вакцини Moderna або Pfizer, незалежно від того, якою вакциною була щеплена людина.

«Тим, хто отримав перші два щеплення вакциною CoronaVac від Sinovac Biotech, рекомендують також вводити бустерну дозу вакциною Pfizer», — зазначає Віктор Ляшко.

Крім того, якщо ці вакцини будуть відсутні, то для бустерної дози братимуть іншу згідно з дозволеними в Україні схемами.

«Люди з ослабленим імунітетом, яким зараз вводять додаткову дозу вакцини від COVID-19, теж зможуть отримати бустерну дозу, оптимальний період введення від 3 до 6 місяців після додаткової», — повідомляють у МОЗ.

Чи буде новий сертифікат?

Як повідомляє Віктор Ляшко, після введення бустерної дози можна буде отримати новий COVID-сертифікат, який діятиме 270 діб з дати введення вакцини. Згенерувати документ можна буде орієнтовно наприкінці січня 2022-го в Дії.

Коментарі