Новини

Касові апарати для ФОПів стали обов’язковими. Кому можна працювати без них

Вимога про касові апарати взагалі не стосується ФОП 1-ї групи — це фізичні особи, які не мають найманих робітників, займаються роздрібною торгівлею на ринках або надають побутові послуги.

Фото pixabay.com

З 1 січня 2022 року для підприємців, які сплачують єдиний податок, починає діяти вимога про касові апарати. Про це пише The Village.

Зазначають, що відтепер касові апарати (реєстратори розрахункових операцій, РРО) повинні мати всі ФОПи 2-4 груп на єдиному податку незалежно від обороту і сфери діяльности. До цих категорій належить малий бізнес у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.

РРО обов’язковий для розрахунків готівкою і банківською карткою, зокрема і через системи LidPay, Portmone, iPay, Приват24, Monobank, Ощад 24/7. Якщо ж покупець сплачує через банківський переказ на розрахунковий рахунок (тобто без еквайрингу), через касу банку або термінал, потреби у касовому апараті немає.

До РРО не вносяться неторгові операції з готівкою або картками – наприклад, виплата зарплати.

Вимога про касові апарати взагалі не стосується ФОП 1-ї групи. Підприємці цієї категорії – лише фізичні особи, які не мають найманих робітників, займаються роздрібною торгівлею на ринках або надають побутові послуги.

Кабмін звільнив підприємців, які здійснюють роздрібну торгівлю у сільській місцевості, від обов’язкового застосування РРО) під час продажу товарів (крім підакцизних).

Як зареєструвати касовий апарат

Можна використовувати два види РРО: апаратний і програмний.

Апаратний РРО – це пристрій. Якщо підприємець обирає цей варіант, він повинен придбати апарат за свої кошти.

Програмний РРО – це програма, яку можна встановити на смартфон, ноутбук чи планшет. Державна податкова служба України створила безкоштовне програмне забезпечення, яке перетворює будь-який ґаджет із Windows або Android на програмний РРО.

Після завантаження програми та встановлення на свій пристрій потрібно буде зареєструвати власний програмний РРО через електронний сервіс «Єдине вікно подання звітності».

Для реєстрації апаратного РРО необхідно звернутися до податкового органу за місцем обліку. Це можна зробити як у паперовому, так і в електронному вигляді.

Як застосовувати касовий апарат

Касовий апарат потрібен для того, щоб вносити до його пам’яті певну операцію і видавати покупцю документ про покупку.

Операція повинна бути розрахункова: це може бути продаж товарів чи послуг або повернення коштів покупцю. Тобто ​​до РРО не вносять неторгові операції – наприклад, виплата зарплати.

Водночас підприємці, які мають право не застосовувати касовий апарат, все одно повинні надати покупцю за його вимогою чек, накладну або інший документ, що засвідчує покупку, в паперовій або електронній формі.

Касовий апарат для доставки товарів

Якщо це накладений платіж, то продавець повинен надати покупцю чек, попри те, що кошти на його рахунок зайдуть від посередника (наприклад, Нової пошти). Коли перевізник перерахує кошти продавцю, ніяких документів створювати не потрібно.

Оплата онлайн перед доставкою: у разі, якщо перед доставкою покупець оплатив товар за банківськими реквізитами IBAN, NEQ або за рахунком-фактурою, проводити операцію через РРО не потрібно. Якщо платив за номером картки, потрібно застосовувати РРО.

Штрафи за невикористання касових апаратів

За першу непроведену через касовий апарат операцію штраф становить 100% від суми чека. За другу і наступні штрафуватимуть на 150% від суми чека.

Раніше ми писали про те, що уряд дозволив не використовувати касові апарати продавцям у селах.

 

Коментарі