Офтоп

Дистанційне навчання підвищує ризик депресії та тривожности у дітей — дослідження

Зниження живого спілкування з однолітками також на це впливає.

Фото: maria-thalassinou/unsplash

Дистанційне навчання підвищує ризик психічних проблем у школярів. Такого висновку дійшли канадські вчені, які вивчали зв’язок онлайн-навчання та психічного стану дітей, ідеться в дослідженні на JAMA Network Open.

Так, експерти вивчили зв’язок між різними типами використання екранів та психічним здоров’ям дітей. Вони проаналізували повідомлення від батьків про психічне здоров’я понад 2000 учнів.

Учені дійшли висновку, що ризик розвитку депресії та тривожности в учнів старших класів спричиняє проведення більшости часу за гаджетами. За словами вчених, підлітки й раніше це робили, але онлайн-навчання лише посилило проблему. Ще однією причиною розвитку психічних розладів є зниження живого спілкування з однолітками.

«Пандемія COVID-19 призвела до серйозних змін у повсякденному житті дітей. Насамперед через введені заходи громадської охорони здоров’я, пов’язані з дистанціюванням, ізоляцією та закриттям шкіл», – заявили вчені.

Вони назвали ще декілька факторів, які можуть впливати на стан психічного здоров’я дитини, крім дистанційки:
— порушення режиму сну;
— зменшення кількости фізичних вправ;
— зменшення інших соціальних активностей.

Також негативно на психіку підлітків може впливати кібербулінг, стресові новини та шкідлива реклама під час використання гаджетів.

У дослідженні вчені зазнали, що сподівалися, що дзвінки у Zoom можуть покращити психічне здоров’я дітей, оскільки дозволяють їм бачити обличчя друзів та їхні емоції. Виявилося, що це не так.

Нагадаємо, що з поширенням карантину в Україні з жовтня у «червоній» зоні могли працювати лише ті школи, де отримали дві дози щеплення 100% працівників. У зв’язку з цим закрилося багато шкіл, відсторонили деяких учителів, а діти продовжили вчитися дистанційно.

Коментарі