Новини

Зміна клімату вдарить по п’яти областях України: які наслідки

Проблеми з вирощуванням деяких культур можуть розпочатися вже з 2030 року.

Фото: heiko-janowski/unsplash

Зміна клімату, спричинена глобальним потеплінням, найсильніше вдарить по економіці Черкаської, Херсонської, Кіровоградської, Полтавської та Вінницької областей. Вони постраждають від скорочення врожайности.
Про це пише Бабель, посилаючись на дослідження Світового банку щодо впливу зміни клімату на головні сектори економіки України. Його провели з ініціативи Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

Так, за словами дослідників, проблеми з вирощуванням ячменю, кукурудзи і соняшнику у цих 5 областях можуть розпочатися вже з 2030 року. А до 2050-го врожайність може опуститися до показників 2010 року. Дослідники наголошують, що необхідно вже приділяти увагу прогнозам у цих регіонах, адже важко передбачити, що буде після 2050 року.
Крім того, постраждають ще деякі області: Харківська, Кіровоградська, Львівська, Луганська та Житомирська. У них відбуватиметься зниження вартости сільськогосподарського виробництва, що завдасть значних збитків мешканцям. На населення цих областей, за прогнозами, чекає значне збідніння.

Але є й позитивні новини. Експерти вважають, якщо в Україні проводитимуть більш збалансовану стратегію управління водними ресурсами, то ситуації можна буде завадити.
До того ж кліматично збалансовані стратегії навіть можуть підвищити загальну врожайність на 20-40%. А щорічний прибуток від підтримки оптимального водного балансу може становити $264-504 млн.
Раніше ми писали, що на кліматичній конференції у Глазго Володимир Зеленський заявив, що Україна скоротить викиди парникових газів на 65% до 2030 року. Це зроблять внаслідок декарбонізації та розвитку відновлюваної енергетики. Також президент наголосив, що до 2060 року Україна повинна досягти кліматичної нейтральности.

Коментарі