Новини

Світові лідери пообіцяли не вирубати ліси до 2030, Зеленський назвав Крим і Донбас «екологічними бомбами»: як проходить СOP26

Президент України наголосив, що домовленості щодо екологічних угод нічого не варті, якщо вони просто на словах.

Jeff J Mitchell/Pool via REUTERS

Сьогодні, 2 листопада, третій день Кліматичної конференції у Глазго. На ній лідери понад 100 країн світу пообіцяли припинити вирубування лісів до 2030 року. Крім цього, кожна країна планує виділити близько $20 мільярдів для інвестицій на захист і відновлення лісів. Про це повідомляє France24. 

Голова саміту, прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон заявив, що угода про припинення вирубки лісів має вирішальне значення у стримуванні зростання температури на планеті.

«Завдяки цим безпрецедентним обіцянкам у нас буде шанс покласти край довгій історії людства як підкорювача природи та стати її охоронцем», — сказав Джонсон.

Лідери країн також пообіцяли забезпечити права корінних народів і визнати «їхню роль як охоронців лісів».

До угоди долучилися Бразилія, Росія, Канада, Китай, США, Велика Британія, Індонезія, Демократична Республіка Конго. Саме на ці країни припадає 85% світових лісів. Україна теж є в цьому переліку.

Photo by ANDY BUCHANAN / AFP

На конференції виступив і президент Володимир Зеленський. Він заявив, що Україна має намір скоротити викиди парникових газів на 65% до 2030 року (це рішення схвалив у липні Кабінет Міністрів). Це зроблять внаслідок декарбонізації та розвитку відновлюваної енергетики. Також Зеленський заявив, що до 2060 року Україна має досягти кліматичної нейтральности. Зазначимо, що США та ЄС обіцяють досягти її до 2050 року.

Крім цього, Зеленський наголосив, що домовленості щодо екологічних угод нічого не варті, якщо вони просто на словах, та згадав реакцію світу на окупацію території України.

«1994 року Україна отримала гарантії безпеки, які, на жаль, не були виконані, а планета отримала дві екобомби у центрі Європи — окупований Крим і частину українського Донбасу. Півострів Крим з унікальною флорою і фауною перетворився на військову базу ВМС Росії, а на частині Донбасу — затоплення шахт, брак питної води і деградація ґрунту», — зазначив Зеленський.

Також він додав, що це становить спільну загрозу для всього світу та закликав світових лідерів змінювати пріоритети мислення.

Кліматична конференція в Глазго

Саміт у Глазго проходить із запізненням на рік через пандемію коронавірусу. У ньому беруть участь близько 120 світових лідерів та приблизно 25 000 делегатів від різних країн. На конференції світові лідери повинні розглянути виконання Паризької угоди.

Паризька угода

Шість років тому в Парижі близько 200 країн узгодили індивідуальні плани у боротьбі з глобальним потеплінням та зобов’язалися обмежити зростання середньої глобальної температури атмосфери Землі на рівні не вище 1,5°C.

 

Коментарі