Новини

І вагітні жінки також: 2022 року на військовий облік можна буде стати онлайн

До кінця наступного року для українок нічого не зміниться, адже механізм ще не розробили.

Фото:NATASHAISCHENKO

В Україні можна буде стати на військовий облік онлайн. Крім того, це робитимуть навіть вагітні та жінки з малолітніми дітьми. Про це повідомив головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний та Головне управління розвідки Міністерства оборони України у Facebook.

За словами Залужного, в Україні загалом планують цифровізувати військовий облік. Це зроблять для зручности, аби можна було реалізувати якнайбільше процедур. Онлайн на військовий облік можна буде стати як жінкам, так і чоловікам.

Як і у випадку останніх, для військової служби у жінок враховуватимуть стан здоров’я та сімейні обставини. До кінця 2022 року у Генеральному штабі Збройних сил України проведуть аналіз змін кількости військовозобов’язаних жінок, що перебувають на військовому обліку.

Військовий облік в Україні

Нещодавно Міноборони розширило перелік спеціальностей та професій, працівниць яких братимуть на облік військовозобов’язаних.
До нього входять 35 фахових напрямів, що представляють десятки спеціальностей господарської діяльности: громадське харчування, юриспруденція, економіка та навіть видавництво й поліграфія.
Туди ж потрапила й низка таких професій, як медики, юристи, програмісти, журналісти, соціальні працівники, бухгалтери, музиканти, працівники ресторанів та готелів, рекламники тощо.
Отож, якщо професія входить до цього списку, а жінка може проходити службу за станом здоров’я та віком (від 18 до 60 років), то ставати на облік буде обов’язково. Директори підприємств повинні перевіряти, щоб жінки, які працюють у компанії, стали на військовий облік.
За прийняття працівниць без документа загрожуватиме штраф.
Проте наразі ставати на облік не потрібно, бо для цього немає чіткого механізму.
У Міноборони кажуть, що роботу з реалізації наказу планують завершити до кінця 2022 року. Це означає, що до цього часу життя українок ніяк не зміниться.

Коментарі