Новини

В Україні розширили перелік професій, який зобовʼязує жінок стати на військовий облік

За прийняття жінок на роботу без документа про військовий облік роботодавцям загрожуватиме штраф.

Фото: pmg.ua

Міноборони розширило перелік спеціальностей та професій, працівниць яких братимуть на облік військовозобов’язаних. Про це йдеться в наказі міністерства.

Документ набув чинности 17 грудня.

Він містить 35 фахових напрямів, що представляють десятки спеціальностей господарської діяльности: громадське харчування, юриспруденція, економіка та навіть видавництво й поліграфія.

Туди ж потрапила й низка таких професій як медики, юристи, програмісти, журналісти, соціальні працівники, бухгалтери, музиканти, працівники ресторанів та готелів, рекламники тощо. Повний перелік можна прочитати тут.

Отож якщо професія входить до цього списку, а жінка може проходити службу за станом здоров’я та віком (від 18 до 60 років), то ставати на облік буде обов’язково.

«Кожен військкомат самостійно визначає алгоритм, як стати на облік. Думаю, що до кінця наступного тижня ми його розробимо, і він буде на сайті військкоматів. Якщо буде можливість, то на облік можна буде стати електронно», — пояснює радниця заступника міністра оборони Наталія Воронкова.

Директори підприємств будуть перевіряти, щоб жінки, які працюють у компанії, стали на військовий облік. Вони контролюватимуть наявність документів у нових працівників.

За прийняття працівниць без документа про військовий облік загрожуватиме штраф. За перше порушення правил військового обліку він становитиме від 30 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 510 до 850 гривень). Повторне порушення передбачає штраф від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів (від 850 до 1700 гривень).

У Чернівецькому міському та обласному військкоматах ситуацію щодо нововведень поки не коментують. Тож наразі ставати на облік не потрібно, бо немає чіткого механізму.

Коментарі