Репортаж

Скільки коштують ялинки на ринках у Чернівцях і звідки їх привозять: репортаж

У Чернівцях уже почали продавати ялинки, хоча ажіотажу на хвойні поки немає.

На ялинкових ринках у Чернівцях починають продавати хвойні. Попри те, що офіційно дозволили це робити з 15 грудня, ялинки почали виставляти на продаж лише днями.

На проспекті Незалежности з кожним днем більшає підприємців. Вони кажуть, що раніше виставляти ялинки не було сенсу, адже люди зазвичай ще не дуже активно їх купують. Серед новинок асортименту — ялинки з Данії.

«Ближче до Нового року починається ажіотаж. Зараз купують по ялиночці, а от пік припадає на 25 число і до Нового року. Пишніші ялинки — з Данії. Вони коштують дорожче — 700-800 гривень. Цього року заготовили менше ялинок, бо менше і лісгоспи видають. Тому і доводиться закуповувати закордонні дерева. Наші дешевші — від 50 гривень за півметрову ялинку і вище — все залежить від висоти, густоти. Але наші теж гарні. Я торгую тут багато років, є підприємцем, плачу податки і щороку все важче працювати. А є родина, хочеться і подарунки купити, цукерки дітям», — каже підприємець Юрій із Путилщини.

Щодо висоти, то підприємці зазначають, що найпопулярніші ялинки від півтора до двох метрів заввишки. Вони — найкомпактніші, й у квартирі багато місця не займають.

За словами підприємців, ціни на хвойні такі ж, як і торік. Адже люди не готові давати більше грошей за ялинку.

Окрім зрізаних, тут продають і ялинки ручної роботи з гілок. Вони коштують від 150 гривень і до тисячі.

«Така вартість, бо сніг великий випав і важко було їх зрізати і робити. Тому і заготовили цього року менше. Коли ви подивитеся на інші ялинки з гілок, то побачите, що якщо їх зрізали раніше, до снігу, то вони вже сухі і довго не будуть стояти», — каже підприємець Костянтин із Вижниччини.

А ще на ринку можна придбати підставки для ялинки. Вони коштують у межах двохсот гривень. А ще тут є іграшки та гірлянди.

Також є гілочки по 20 гривень та віночки з хвойних. Останні коштують від 50 гривень — неприкрашені, і до 200 — прикрашені. А ще на ринку можна придбати різдвяні композиції. Їхня вартість коливається між 50 і 450 гривень.

Чернівчанка Юліана каже, що ялинку буде купувати наступного тижня.

«Ще нема ні часу, ні бажання купувати. Дім гірляндами прикрасила, а от ялинку буду купувати наступного тижня. У квартирі тепло, тому боюся, щоб вона не розсипалася до Йордана. Купую щороку зрізану, незважаючи на те, що ставлю і штучну. Хочу, щоб вдома пахнуло хвоєю, це додає святковости. Думала ставити живу, що в горщику. Але що робити з нею після свят?» — каже Юліана.

Вам буде цікаво: У горщику, штучна чи хенд-мейд: які альтернативи зрубаній ялинці

Якщо біля Формаркету торгівля вже набирає обертів, то на Героїв Майдану, біля ринку Центрального, ялинок ще дуже мало. Ціни тут такі ж, як і на проспекті Незалежности. А от продавці говорити з журналістами про ялинки не хочуть — відвертаються.

Нагадуємо, що у Чернівцях є 13 місць, де продаватимуть ялинки. Їх перелік можна переглянути тут. Ялинки продаватимуть до 31 грудня.

А Нацполіція нагадує, що деревця варто купувати саме у цих спеціально відведених місцях. Адже на стихійних ринках ялинки можуть продавати без документів.

Як перевірити, чи законно реалізують новорічне дерево:

— ялинки повинні бути чиповані або містити етикетки. Це захистить споживачів від придбання незаконно зрубаних дерев, оскільки в чипі чи індивідуальному номері штрихкоду міститься вся інформація про дерево;

— територія ярмарку має бути обов’язково огороджена;

— локація повинна містити інформацію про суб’єкта підприємницької діяльности, який здійснює продаж, та режим роботи;

— має бути лінійка для виміру розміру новорічного дерева та оприлюднена вартість погонного метра.

Перевірити, чи була легальною вирубка ялинки, яку ви збираєтеся придбати, можна на сайті. А за незаконну вирубку і пошкодження дерев штрафуватимуть від 510 до 5 100 гривень.

Фото Володимира Гуцула

Коментарі