Репортаж

Подарунки на Миколая: як минуло свято у відділенні дитячої онкології

До кардіоонкогематологічного відділення майже щодня приходять небайдужі з подарунками для діток.

Зранку під будівлею кардіоревмогематологічного відділення обласної дитячої лікарні стоять люди з пакунками. Всі чекають, аби зайти всередину. Нині — 19 грудня, День Святого Миколая. Маленьким пацієнтам принесли подарунки.

Діти до свята готувалися і писали листи Святому Миколаю. Хтось хотів ляльку, а хтось мріяв про велосипед, розповідає завідувач відділення Михайло Гнатюк.

«У відділенні 17 дітей, які отримують хіміотерапію. Але загалом їх є 217. Є діти, які вже їдуть на дослідження в Київ, одну дитинку позавчора ми відправили в Туреччину. Є діти надзвичайно важкі, прогностично важкі. Є ті, хто перебуває у цитопенії. До них ми нікого не пускаємо. А подарунки їм потім передаємо. Щорічно приходять волонтери, фонди, просто небайдужі, які навіть не називають свого прізвища. Хочу подякувати зокрема фонду «Подаруй дитині життя». Вони понад 16 років допомагають нашим діткам не лише медикаментами та подарунками. Але й обладнали наше відділення необхідною апаратурою, меблями. Багато людей приходить, і я можу когось образити, не назвавши, але я вдячний, що вони є», — каже завідувач відділення.

Подарунки особисто вручають тим діткам, які можуть контактувати зі сторонніми, тобто перебувають у відносно хорошому стані. Та спершу Михайло Гнатюк запитує відвідувачів, чи всі здорові. Й уже потім діти отримують подарунки. Щоправда, лікар зазначає, що не все, що приносять, діти можуть їсти. Решті пацієнтам медпрацівники приносять подарунки у палату.

7-річний Тарасик у відділенні майже три роки. Незабаром йому мають зробити пересадку кісткового мозку. Доноркою стане його 2-річна сестра. Завідувач каже, що хлопчик дуже комунікабельний і любить спілкування. Однак із ним не вдалося поговорити через температуру, яка підскочила зненацька. А от мама Тарасика крізь сльози щиро дякує всім небайдужим.

Михайло Гнатюк розповів, що є люди, які щомісяця приходять у відділення та анонімно надають гроші батькам. Допомагають і відомі особистості, зокрема зірки української естради.

Втім, не всі діти змогли отримати свої подарунки. Михайло Гнатюк розповідає, що був пацієнт, який написав у листі до Миколая про те, що хоче квадрокоптер. Знайшлися меценати, які придбали цей подарунок. Однак до свята дитина не дожила.

Попри важкі умови, Михайло Гнатюк працює у цьому відділенні вже 28 років.

«У нас прекрасний колектив, вони працюють дуже важко. Скажу відверто, що такі навантаження надзвичайно важкі. Біля важкохворих дітей медсестру можна побачити у сльозах. Але ми працюємо і боремося за кожен день наших дітей. Хто не любить цих дітей, не працював би тут. Попри вихідні, є діти, які потребують нагляду й отримують його. Ми приходимо вночі, і прикро, що нас недооцінюють, особливо що стосується зарплатні», — каже завідувач відділення.

Попри допомогу, Михайло Гнатюк зауважує, що є чимало речей, яких не вистачає у відділені. Зокрема апарата для опромінення компонентів крови, який вкрай необхідний.

Фото Володимира Гуцула

Коментарі