Рецензії

Що читати на Різдво: 3 новинки цієї зими

Книжкова оглядачка Лілія Шутяк рекомендує три затишні книжки, які можна почитати на свята.

Фото надане Лілією Шутяк

Коли погода за вікном далека від новорічної, а справ в останній місяць року назбиралося стільки, що і в 365 днів не вмістити, нікому не завадить трохи відволіктися й перенестися у світ яскравих вогників, пухкого снігу, теплих рукавичок і солодких мандаринок. Уявили, як одразу стало затишніше? 

Допомогти створити різдвяний настрій допоможуть і книжки. В цій добірці – три новинки для дорослих і дітей, після читання яких точно захочеться розвісити гірлянди, напекти смаколиків, закутатися в плед або, хтозна, можливо, й наважитися на відчайдушний крок, який ви довго відкладали. 

Кетрін Райдер. Поцілунок у Нью-Йорку : повість 

Фото Видавництва Старого Лева

Здавалося б, що може бути романтичнішим і водночас банальнішим, ніж поцілунок у різдвяну ніч на Емпайр Стейт Білдінґ? Але саме сюди приводить двох юних героїв у своїй повісті «Поцілунок у Нью-Йорку» Кетрін Райдер (творчий псевдонім, під яким публікуються автори Джеймс Нобл та Стефані Елліот). 

Після розриву з хлопцем 17-літня Шарлот чекає свого літака, який відвезе її додому, в Лондон. Через затримку рейсу в аеропорту дівчина стає очевидицею надзвичайно сумної історії: красуня Мая на очах у юрби кидає свого хлопця Ентоні, який терпеливо чекав її приїзду. Зважаючи на власний емоційний стан, Шарлот вирішує познайомитися з нещасливцем. Із цього моменту і починається їхня подорож різдвяним Нью-Йорком, яка допоможе обом юним героям по-новому відкрити себе. В цю мандрівку вони випадково беруть одну з тих мотиваційних книжок, яка мала б допомогти подолати невдалі стосунки. І згодом, крок за кроком, проходять випробування, які їм раніше і не снилися. 

Попри загалом романтичний настрій цієї історії, в ній, втім, є і місце для роздумів і ноток суму.

«Але часом Різдво таке і є, – міркує Ентоні. – Борсатися, намагатися втриматися, коли навколо все це штучне щастя, яке тільки нагадує тобі про те, що ти нещасливий».

Та навіть у миті страждання і втрат книжка надихає рухатися далі, а не просто тікати від власних проблем. І хтозна, можливо, її прочитання когось надихне на такі ж несподівані кроки. 

Нокс Меґґі. Обмін на Різдво: роман 

Фото видавництва “Книголав”

Спроба змінити своє життя не завжди може бути вдалою, але це не означає, що її не треба робити. Особливо, коли навіть не усвідомлюєш, як відчайдушно борсаєшся в рутині й уже не отримуєш насолоди від раніше улюблених справ. Про одну з таких історій ідеться у романі «Обмін на Різдво» Меґґі Нокс (літературний псевдонім творчого дуету письменниць Карми Браун та Марісси Степлі).

У ведучої популярного кондитерського шоу «Солодке та Солоне» Чарлі Ґудвін, здавалося б, усе під контролем. 28-річна жінка мешкає в Лос-Анджелесі, має гарну квартиру, престижну роботу і надію отримати власний кулінарний проєкт. Змалку вона прагла слави та успіху, й досі все йшло за планом. Окрім хіба набридливого співведучого шоу Остіна Неша, який постійно намагається продемонструвати свою вищість над Чарлі. 

Та якось напередодні Різдва жінка отримує струс мозку, в результаті чого втрачає нюх та смак. Щоб зберегти кар’єру на телебаченні, вона пропонує своїй сестрі-близнючці Касс на тиждень помінятися місцями. Так відома ведуча опиняється в рідному містечку Старлайт Пік, де її сестра керує сімейною пекарнею «Вудберн», а Касс відправляється підкорювати велике місто.  

Романтична комедія «Обмін на Різдво» – яскраве свідчення того, як у житті іноді все може піти шкереберть. «Будь-що можливо навіть за один удар серця, що вже казати про тиждень…» Так стається з героїнями книжки. Помінявшись місцями, сестри намагаються вирішити проблеми одна одної: Чарлі має допомогти Касс позбутися її колишнього Бретта, а Касс своїй близнючці – не втратити престижну роботу. Хто ж знав, що на цьому шляху жінкам доведеться не просто випробувати власні сили, але й зустріти справжнє кохання… за 12 днів до Різдва. 

«Обмін на Різдво» – легкий і смачний роман (у буквальному сенсі). У тексті чимало рецептів різних страв, які змусять читача тягнутися за солодким, а також багато снігу, любови, хитросплетінь долі й випробувань, які доведеться пройти героїням на шляху до себе. Попри загалом святкову й розважальну атмосферу, книжка змушує замислитися: чи варто весь час залишатися на одному місці, чекаючи, коли життя нарешті розпочнеться?

Хто творить Різдво / упор. Оксана Лущевська 

Фото видавництва “Чорні вівці”

Якщо попередні видання орієнтовані на дорослого читача, то «Хто творить Різдво» добре підійде для сімейного читання. Книжка містить 14 оповідань сучасних українських письменників і письменниць, кожне з яких супроводжують затишні ілюстрації Інни Масляк. 

Особливість книжки в тому, що вона не просто розповідає святкові історії, але й показує людей, які це диво створюють. Є тут кур’єр Василь із оповідання Галини Вдовиченко «Хто там?», кухарка крутого ресторану, який влаштовує благодійне частування для літніх людей («Полуденок на Різдво» Маші Сердюк), ведучі різдвяного радіо («Танцюльки» Оксани Лущевської), маленький Тимко, що прагнув робити добро («Велика срібна куля» Сергія Осоки), хлопчик з інклюзією Нестор, який пробує свої сили на сцені («Усі – зірки» Христі Венгринюк) та інші. 

Разом із героями оповідань читач потрапить у казку вогників та ялинок, оленів та імбирного печива, солодких мандаринок і великих срібних куль. Він матиме нагоду зазирнути за лаштунки свята і поміркувати про тих, хто творить Різдво, – пекарів і книгарів, хористів і поштарів, дизайнерів і доброчинців. Також із книжки можна дізнатися, що таке «різдвяні огірки» і з чим їх їдять. А головне – вирушити в дивовижну мандрівку й відчути дух свята – те, що так нам усім необхідно, й не лише на Різдво.

 

Коментарі