Новини, Репортаж, Рецензії

«Е» — «емансипація»: у музеї Кобилянської презентували книгу-енциклопедію про буковинську письменницю

На сторінках книги авторка Світлана Кирилюк представила читачам різноманітні фрагменти з життя Ольги Кобилянської за абеткою. В книзі йдеться про родину, мандри, товаришок, хобі, символи письменниці й цікаві історії з життя.

У Чернівецькому літературно-меморіальному музеї Ольги Кобилянської авторка Світлана Кирилюк презентувала книгу «Кобилянська від А до Я». Це шоста книжка у серії абеток-енциклопедій для родинного читання, у якій присутні елементи біографії буковинської письменниці, поділені довільно — за 33-ма українськими літерами.

У дворику біля музею, який працює у будинку, де жила Ольга Кобилянська, на презентацію книги зібралося понад пів сотні чернівчан. Модераторкою зустрічі була старша наукова співробітниця музею Юлія Микосянчик.

«Головна «фішка» Кобилянської, на мій погляд, у зазиранні в «нутро», у внутрішній світ людини. У цьому й криється революційність її творів», — розповідає Світлана Кирилюк.

На сторінках книги авторка представляє читачам різноманітні фрагменти із життя Кобилянської: родину, мандри, товаришок, хобі, символи письменниці, цікаві історії з життя. Перша літера «А» розповідає про відомий автограф Ольги, а також про Авґусту — її хорошу товаришку; літера «Б» — про батька та братів; а літера «Е» — про емансипацію.

«Робота над книжкою «Кобилянська від А до Я» стала для мене своєрідним викликом і водночас випробуванням. Я знаю чимало про Ольгу Кобилянську, і мені хотілося усе це представити читачам. Але вмістити все, що ти хочеш, у певні рамки було важко», — ділиться авторка «Енциклопедії».

Книга доповнена ілюстраціями Івана Шкоропада — графічного дизайнера та артдиректора «Видавництва Старого Лева». Він поклав в основу оформлення буковинську орнаменталістику, елементи з фото місць, де жила і працювала письменниця. Стилізовані портрети перегукуються з графічними елементами оформлення.

Пані Світлана розповіла, що надсилала ілюстратору фото та листівки Кобилянської, з яких він створював образи для книги. До прикладу, орнамент, що присутній на деяких сторінках, ілюстратор узяв із килима письменниці, що досі лежить у музеї біля її ліжка.

Довідка
Світлана Кирилюк – доцентка, викладачка Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. З 1994 року працює на кафедрі української літератури. Авторка монографії «Ольга Кобилянська і світова література» (2002) та поетичної книжки «Сад земних насолод» (2016).

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі