Новини

Швидкий пошук людей у горах: розробили мобільний додаток для допомоги рятувальникам у Карпатах

Програма передбачає швидкий пошук людей, які загубилися в лісі чи горах.

Фото ілюстративне, Antonio Grosz, unsplash.com

Асоціація гірських провідників «Ровінь» презентувала керівникам ДСНС чотирьох карпатських областей інформаційну систему з мобільним додатком «Порятунок». До проєкту долучилися Львівська, Івано-Франківська, Закарпатська та Чернівецька області.

Про це повідомляє Укрінформ.

Як зазначив керівник Асоціації гірських провідників «Ровінь» Іван Горбацьо, запроваджують мобільний додаток і цілу інформаційну систему порятунку.

«Ми зараз реалізовуємо проєкт «СВІФТ: Карпатська пошуково-рятувальна мережа» для того, щоб налагодити співпрацю між громадськими рятувальниками і службами надзвичайних ситуацій. Ми запросили колег з цілого Карпатського регіону, аби показати як, що і для чого ми робимо», — зазначив він.

Система інсталюється на смартфон і є дуже простою у використанні. Це український аналог польського мобільного додатку Ratunek. Програма передбачає швидкий пошук людей, які загубилися в лісі чи горах.

Як це працює:

– особа, яка загубилася чи травмувалася, натиснувши тричі кнопку «SOS», відправляє автоматично сформоване повідомлення. Додаток фіксує та надсилає за допомогою sms точні координати рятувальникам. Разом із тим додаток «підтягує» медичну картку, щоб рятувальники могли зрозуміти, що могло статися з потерпілим, які він має хвороби, та чим можна допомогти.

Проєкт «СВІФТ: Карпатська пошуково-рятувальна мережа», який фінансується Європейським Союзом, стосується питань особистої безпеки населення та туристів Карпатського регіону. 

Мережа підготовлених громадських пошуково-рятувальних груп у Карпатах, оснащена необхідним обладнанням, допомагатиме рятувальникам у надзвичайних ситуаціях для швидкого реагування і підвищення безпеки на всій території Карпатського регіону.

Раніше ми писали про те, що в Україні з’явився додаток, що може захистити жінок у небезпечних ситуціях: як він працює.

 

Коментарі