Новини

Немає зв’язку зі щепленням: у МОЗ розповіли, скільки вакцинованих померло

До несприятливих подій після щеплення вносять усі випадки у період 30 днів після імунізації.

Copyright: James Gathany, Judy Schmidt, USCDCP

Станом на 15 листопада в Україні не зафіксували жодної смерти внаслідок вакцинації проти коронавірусу. З 12 мільйонів щеплених українців померли 124 людини, проте зв’язку між вакцинацією та смертю не виявили. Про це розповів державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Він зазначив, що наразі в Україні ефективно стежать за несприятливими подіями після імунізації (НППІ).

«Десь 0,018% пацієнтів від загальної кількости щеплених мають НППІ. Більшість із них — це несерйозні випадки. Летальних випадків упродовж 30 днів після імунізації було 124», — каже головний санлікар.

При цьому Ігор Кузін наголосив, що йдеться про летальні випадки після вакцинації, які сталися не через неї.
Додамо, що до несприятливих подій після щеплення вносять усі випадки у період 30 днів після імунізації. Вони можуть не бути пов’язані із самою вакцинацією. Наприклад, у перелік може входити інформація про ДТП, яка трапилася з людиною після щеплення.
За словами Кузіна, наразі найменше несприятливих подій зафіксували після використання CoronaVac (0,08%). У всіх інших вакцин цей показник — 0,01%-0,02%.

Раніше у Міністерстві охорони здоров’я звітували про те, що в Україні за весь час не зафіксували жодної смерти від вакцинації проти коронавірусу. На близько 17 мільйонів введених доз в Україні тоді зареєстрували 14 випадків анафілаксії.

 

Коментарі