Новини

В Україні не зареєстрували жодного випадку смерти після вакцинації від коронавірусу — МОЗ

Більшість несприятливих подій після імунізації — звичні для медиків прояви.

Фото: Shutterstock

У Міністерстві охорони здоров’я звітували про те, що в Україні за весь час не зафіксували жодної смерти від вакцинації проти коронавірусу. Про це йдеться в статистиці ускладнень, передає пресцентр МОЗ.

У Міністерстві розповідають, що на близько 17 мільйонів введених доз в Україні зареєстрували 14 випадків анафілаксії. Як кажуть експерти відомства, це дуже низька частота.

Зазначають, що в Україні частота несприятливих подій після імунізації (НППІ) від коронавірусу становить 0,1%, при цьому жодного летального випадку через COVID-вакцинацію в країні не зафіксували.

Як пояснила директорка Департаменту фармаконагляду Державного експертного центру (ДЕЦ) Тетяна Башкатова, лікар зобов’язаний звітувати про НППІ, які можуть зафіксувати у пацієнта впродовж 30 днів. Але лікар не може самостійно робити висновки щодо причин виникнення несприятливих подій. 

Експертка розповіла, що більшість останніх після імунізації — звичні для медиків прояви, такі як:

— почервоніння шкіри;

— головний біль;

— нездужання;

— міалгія (болі в м’язах);

— підвищення температури тіла тощо.

У висновку МОЗ кажуть, що користь від вакцинації значно перевищує ризики.

«Жоден летальний випадок внаслідок вакцинації не зареєстрований… профіль безпеки вакцин від COVID-19 є сприятливим і користь значно перевищує ризик», — резюмували експерти.

До того ж членкиня Національної технічної групи експертів з імунопрофілактики Леся Ющенко зауважила, що збір несприятливих подій після імунізації відбувається у всьому світі. При цьому ці дані можуть вносити навіть пацієнти. Тому у міру накопичення досліджень відбувається оновлення інструкцій вакцин проти COVID-19.

 

 

Коментарі