Новини

Молодь, яка зазнає будь-якої дискримінації, має набагато вищий ризик психічних захворювань — дослідження

За десять років із дискримінацією зіштовхнулися 93% реципієнтів. Найчастіше зазнавали ейджизму.

Фото: unsplash

Молоді люди, які зазнають будь-якого виду дискримінації — за зовнішністю, статтю, віком чи расою — мають на 25% вищий ризик розвитку психічних розладів. Про це свідчить дослідження науковців зі Школи медицини Каліфорнійського університету, пише CNN.
Автори проаналізували дані 1834 американців, які звітували про своє психічне здоров’я та випадки дискримінації у період з 18 до 28 років (з 2007 до 2017 років).
Учасники відповідали на запитання про те, як часто їх не поважали, недобре обслуговували, поводилися так, ніби ці люди брешуть, дурні, страшні чи агресивні. Далі люди ділилися, чи пов’язують цей досвід зі своїм походженням, національністю, расою чи етнічністю, статтю, віком, вагою, ростом або іншою фізичною характеристикою.

«З огляду на те, що 75% усіх розладів психічного здоров’я виникають у віці до 24 років, перехід до дорослого життя є вирішальним для запобігання проблем із психічним і загальним здоров’ям», – розповіла авторка дослідження Івонн Лей.

За висновками дослідження, за десять років із дискримінацією зіштовхнулися 93% реципієнтів. Найчастіше добровольці зазнавали ейджизму. На другому місці — дискримінація за зовнішністю, а потім — сексизм і расизм.
При цьому у тих учасників, які часто зіштовхувалися з дискримінацією, на 25% частіше діагностували психічний розлад. Загалом ці люди мають вдвічі вищий ризик розвитку серйозних психологічних розладів, на відміну від людей, що ніколи не зазнавали дискримінації.

Якщо ви боретеся з таким жорстоким ставленням, лікарі рекомендують зосередитися на ваших сильних сторонах і виборах, які змушують почувати себе краще.

«Не дозволяйте людям робити вам некомфортно чи змушувати думати, що ви недостатньо хороші», — каже докторка Анн Керні-Кук, що спеціалізується на розладах харчування. Вона не брала участь у дослідженні.

Раніше ми писали про те, що кожен сьомий підліток у світі живе з психічним розладом через пандемію. Таке дослідження провела ООН.

 

Коментарі