Новини

Кожен сьомий підліток у світі живе з психічним розладом через пандемію — дослідження ООН

Кожні 11 хвилин одна дитина помирає від самогубства. Щорічно це приблизно 45 800 підлітків.

Фото: vitolda-klein/unsplash

Майже кожен п’ятий підліток віком від 15 до 24 років у всьому світі каже, що часто відчуває себе депресивно, згідно з новою доповіддю ООН. Новим дослідженням займалися дитячі агентства Unicef ​​та Gallup. Вони провели інтерв’ю в 21 країні впродовж перших шести місяців 2021 року. Про це передає The Guardian.

Майже всі діти по всьому світу постраждали від карантинів, закриття шкіл та порушень розпорядку дня. У поєднанні з тривогою про сімейні доходи та здоров’я родини багато молодих людей відчувають страх, гнів та невпевненість у завтрашньому дні, йдеться у звіті.

Третина дітей у Камеруні, кожна п’ята дитина у Великобританії та кожна десята в Ефіопії і Японії відчувають себе депресивно та пасивно.

Висновки не відображають рівень діагностованої депресії. Але показують, як почувалися діти та молодь під час пандемії Covid-19. Невелика кількість досліджень означає, що інформація про стан психічного здоров’я в молодих людей у ​​більшості країн є надзвичайно обмеженою, зазначають науковці.

Наголошують, що більше одного з семи дітей віком від 10 до 19 років (13%) живуть із діагностованим розладом психічного здоров’я. Це 89 мільйонів хлопчиків і 77 мільйонів дівчаток.

«Вплив пандемії значний, і це лише вершина айсберга. Ще до пандемії занадто багато дітей були обтяжені вагою невирішених проблем психічного здоров’я», — каже Генрієтта Форе, виконавча директорка ЮНІСЕФ.

Також зазначають, що у зв’язку з пандемією та її впливом на психічне здоров’я дітей і молоді кожні 11 хвилин одна неповнолітня особа помирає від самогубства. Щорічно це приблизно 45 800 підлітків. Самогубство є п’ятою за поширеністю причиною смерти дітей у віці від 10 до 19 років. Для підлітків 15-19 років — четверта (а для дівчат — третя за поширеністю).

«Це дуже погано, — каже Енн Уілхойт, спеціалістка з психічного здоров’я та психосоціальної підтримки в Unicef. — Якщо ви подивитеся на статистику у порівнянні з іншими питаннями, це шокує, але про це більше не кричать».

Діагностовані проблеми психічного здоров’я, які істотно шкодять життю, освіті та майбутньому молоді зараз, це: 

— тривога;

— аутизм;

— біполярний розлад;

— СДУГ;

— депресія;

— розлади харчування;

— шизофренія.

Попри високий попит на підтримку ментального здоров’я у всьому світі, державні витрати на ці потреби загалом становлять лише 2,1% від загальної суми, витраченої на охорону здоров’я. А у деяких найбідніших країнах світу уряди витрачають менше одного долара на людину на лікування психічних захворювань.

Дослідники ООН наголошують, що психічне здоров’я є частиною фізичного, і ми не можемо дозволити собі продовжувати розглядати це як інше.

 

 

Коментарі