Офтоп

Історія про те, як Коста-Риці вдалося відновити свої втрачені ліси

Завдяки активним мешканцям тропічна країна змогла відновити частину втраченої дикої природи. 

Фото: TreeHugger

Оригінальний матеріал CNN.

57-річний Гарсія впродовж 36 років працював на своїй ділянці площею у сім гектарів в Ель-Хікаро на північному сході Коста-Рики в регіоні Сарапікі. Завдяки його праці ділянка перетворилася з голого пасовища для худоби в густий ліс, який став притулком для дикої природи, де в повітрі витає запах ванілі, а між тропічними фруктовими деревами гудуть колібрі.

Гарсія відновив ліс, який є домівкою для різноманітних видів тварин, а також почав вирощувати на своїй землі сільськогосподарську продукцію, як-от перцева виноградна лоза та ананаси.

Фото: CNN

Це заняття приносить йому задоволення, але не прибуток. Тому Гарсія покладається на екотуризм – він пускає біологів та екологів на свою землю за невелику плату, а також отримує дотації від уряду Коста-Рики у рамках програми винагородження фермерів, які займаються стійким лісовим господарством та дбають про навколишнє середовище.

Гарсія — один із багатьох костариканців, які об’єдналися у масовий рух за збереження природи в крихітній центральноамериканській країні. Тоді як більшість світу лише починає звертати увагу на важливість дерев у попередженні змін клімату, Коста-Рика вже значно випереджає всіх.

«Це приголомшливо», — заявляє Стюарт Магінніс, глобальний директор групи вирішення проблем, пов’язаних із навколишнім середовищем, у Міжнародному союзі охорони природи (IUCN).

«У 1970-х і 1980-х роках Коста-Ріка мала один із найвищих показників вирубки лісів у Латинській Америці, але їй вдалося змінити ситуацію за відносно короткий період часу».

Тепер Коста-Рика є першою тропічною країною, яка зупинила вирубку лісів і почала їх висаджувати.

У 1940-х роках 75% території Коста-Рики були вкриті пишними тропічними лісами. Але потім землі почали розчищати для вирощування сільськогосподарських культур та худоби. Хоча масштаби вирубки обговорюють і досі, вважається, що до 1987 року було знищено від третини до половини лісового покриву.

Фото: CNN

Незабаром після цього рекордного мінімуму уряд пішов на радикальні дії з метою відновлення природи. 1996-го вирубка лісу без дозволу влади була заборонена, а наступного року були запроваджені дотації від держави за збереження екосистеми та заняття стійким сільським господарством.

Сьогодні майже 60% землі знову займають ліси.

За словами Магінніса, велика повага костариканців до природи зіграла важливу роль в успішному відновленні природи у країні. Одним із девізів костариканців є вислів «pura vida», який використовують як привітання, прощання та в багатьох інших соціальних контекстах.

Фото: CNN

Дослівно він перекладається як «чисте життя». Однак «pura vida» означає набагато більше, а саме − вдячність і мир із собою та довкіллям.

«Ця повага підкріплюється надзвичайно поширеним у країні екотуризмом, − розповідає Патрісія Мадрігал-Кордеро, колишня віцеміністерка охорони навколишнього середовища. − Туристи приїжджають подивитися на гори, природу, ліси. І коли вони захоплюються мавпою чи лінивцем на дереві, корінні жителі усвідомлюють, що вони мають і що їм варто піклуватися про природу».

П’ятимільйонна країна приймає близько 3 мільйонів відвідувачів на рік. За даними ради з туризму Коста-Рики, понад 60% обирають цю країну через її природу. Багато хто відвідує її національні парки, які разом з іншими заповідними територіями займають більше чверті території країни.

 

Коментарі