Новини

«Нова Українська залізниця»: Зеленський оголосив початок нової програми розвитку залізничного транспорту

Держава повертає під свій контроль цей стратегічний актив.

Фото: rbc.ua

Президент України Володимир Зеленський оголосив про старт нового напрямку державної програми «Велике будівництво» — «Нова Українська залізниця». Про це він розповів на форумі «Велике будівництво: нова залізниця», повідомляє «Економічна правда».

За його словами, залізницю роками руйнували «поганий менеджмент і корупція». Зеленський зазначив, що держава повертає під свій контроль цей стратегічний актив. І, за його словами, вже є перші позитивні результати.

«Уперше за 12 місяців “Укрзалізниця” вийшла на прибутковість. Уперше за довгий час підвищили вартість вантажних перевезень, а занижені тарифи на користь великого бізнесу — у минулому. Замість них — додаткові два мільярди гривень, які залізниця отримала цьогоріч, і понад 12 мільярдів, що компанія обов’язково отримає наступного року», — підсумував президент.

Крім цього, він заявив, що «Укрзалізниця» купує електроенергію в державного постачальника, заощаджуючи чотири мільярди гривень. Також президент повідомив про відновлення співпраці з національним підприємством у сфері вагонобудування — Крюківським заводом.

На заході представили нові дизельні поїзди. Зокрема, до кінця року «Укрзалізниця» отримає три з них, ще 20 замовлять на 2022-23 роки. Цьогоріч також надійдуть 20 нових спальних вагонів — перші з анонсованої сотні.

Окрім цього, Зеленський розповів про проєкт «City Express». Наразі проводять закупівлю сучасних електропотягів. Перші з них мають вийти на маршрути у Києві, Харкові та Дніпрі наступного року.

Також президент анонсував будівництво і модернізацію рухомого складу й залізничних шляхів.

«Це програма з оновлення вантажних вагонів до 2028 року. Десятки тисяч нових вагонів, тисячі нових робочих місць, формування абсолютно нового ринку загальним обсягом 100 мільярдів гривень», — розповів він.

Раніше ми писали: На 12 залізничних вокзалах України працюють центри вакцинації: як у Чернівцях

Коментарі