Новини

Після смерти вагітної у Польщі люди знову вийшли на протести через обмеження абортів

Активісти вважають загибель 30-річної вагітної першою смертю через заборону абортів.

На фото жінка з мегафоном проривається через кордон поліції. Це одна з керівниць руху Strajk Kobiet, вони організовують протести на підтримку жінок по всій Польщі з 2016 року.

6 листопада у Польщі на вулиці близько 70 міст вийшли тисячі людей, які протестують проти заборони абортів у країні. Вони вшанували пам’ять 30-річної вагітної Ізабели, яка померла в лікарні, бо попри загрозу її життю лікарі чекали, поки помре плід, і нібито не хотіли робити аборт.

Про це пише Deutsche Welle.

Наймасовіша акція відбулась у Варшаві, де десятки тисяч людей із фотографіями померлої скандували «Жодної більше!» та вимагали від влади пом’якшити законодавство, що стосується сфери абортів. Адвокатка родини померлої Йоланта Будзовська каже, що саме суворі обмеження щодо абортів у Польщі стали причиною смерті Ізабели.

«На жаль, майже у річницю рішення ми дожили до того, що всі боялися. Кожна з нас могла бути цією жінкою», — сказала учасниця протесту в Познані. Активісти вважають загибель 30-річної вагітною першою смертю через заборону абортів.

Нагадаємо,  22 жовтня 2020 року Конституційний суд Польщі ухвалив рішення, яким постановив, що переривання вагітності через дефекти плоду є незаконним. До того 98% абортів у Польщі відбувалися саме через цю причину. Згідно з постановою, аборти дозволені тільки в разі зґвалтування та інцесту, а також коли життя або здоров’я матері під загрозою.

На початку листопада після масових протестів проти такого рішення в уряді відклали його запровадження для дискусії. Опозиції у парламенті та протестувальникам пропонували переговори, щоб спільно знайти найкращий вихід із ситуації. Але 27 січня 2021-го рішення суду набуло чинності.

Шпальта теж побувала на минулорічному страйку проти заборони абортів у Польщі. Як це тривало тоді — читайте тут.

Коментарі