Репортаж

Жіночий страйк проти абортів у Варшаві. Репортаж із місця подій

Про хвилю протестів у Польщі через заборону абортів та застосування проти мітингувальників сльозогінного газу і кийків.

22 жовтня польський Сейм (Парламент) з ініціативи правлячої партії PIS («Право і справедливість») ухвалив закон, який забороняє будь-які аборти навіть у разі, якщо цього рекомендують лікарі через виявлені проблеми у плода або у його мами. 

Влада Республіки Польщі вирішила: народжувати всім, аборт — поза законом. За переривання вагітности чекає кримінальна відповідальність, навіть якщо операцію провели за межами країни. Жінку переслідуватимуть як кримінальну злочинницю. 

Того ж дня під будинком голови партії «Право і справедливість» Ярослава Качинського зібрався натовп людей із протестними плакатами. Саме той день можна вважати початком хвилі польських протестів, яка отримала назву Жіночий страйк, або #strajkkobiet

Протестувальники вимагають відставка уряду — за різними даними, від 38% до 56%, передає кореспондент Шпальти у Варшаві Олег Марусик. 

З 7 листопада у зв’язку з епідемічною ситуацією в Польщі заборонили гуртуватися у групи. Через це протести оточувала поліція, і всіх штрафували за незаконну участь у масових заходах, активніших затримували. 

Саме з 7 листопада польська поліція максимально намагається припиняти будь-які акції. Правоохоронці виписують численні штрафи і затримують людей із плакатами або емблемою Жіночого страйку — червоною блискавкою на чорному тлі. Навіть якщо ті йдуть самі вулицею, поліція вважає це провокацією. 

Організатори найбільших протестів (організація так і називається strajk kobiet) вважає заборону збору більше 5 людей в одному місці політичним рішенням. Так, на їхню думку, партія «Право і справедливість» намагається себе захистити.  

18 листопада у Варшаві відбулася чергова акція протесту. Поліція увесь час намагалася оточити натовп, і зрештою це вдалося. 

Протест почався близько 18 вечора. Приблизно через три години, коли люди трохи втомилися, а частина розійшлася, натовп оточили на płac powstania warszawskiego біля польського телебачення (TVP). Поліція нікого не пропускала, виявилися заблоковані навіть дипломати.

 

Під час спроб прорватися через кордон силовиків проти людей застосували сльозогінний газ та кийки. 

Пізніше, близько 22-ї години, коли поліцейська блокада посилилась, а протестувальники втомилися, почали з’являтися групи поліціантів у цивільному.

Вони по одному ловили людей, били палицями і використовували маленькі балони з дуже сильним сльозогінним газом, крім усього, атакували й репортерів. Кореспонденту Шпальти Олегу Марусику з колегою вдалося перескочити через паркан в одному з дворів і вибратися з оточення. Для пропуску людей із поліцейського «котла» силовики організували два виходи. Всіх фіксували та штрафували, однак репортерів усе ж пропускали нормально, як стало пізніше відомо зі слів польських колег.

На фото жінка з мегафоном проривається через кордон поліції. Це одна з керівниць руху Strajk Kobiet, вони організовують протести на підтримку жінок по всій Польщі з 2016 року.

Фото Олега Марусика

Коментарі