Рецензії

Вампіри, вбивці й канібали: три книжки, які можуть вас налякати

Рецензії від книжкової оглядачки Лілії Шутяк.

Страх – одне з найбільш неоднозначних відчуттів. З одного боку, він оберігає людину від того, що може зашкодити, з іншого – стає джерелом натхнення і мотивацією рухатися вперед.

Не так давно у світі відзначали Гелловін, який за останні роки міцно вкорінився в українській традиції. З цієї нагоди зібрали для вас три книжки, які чудово пасуватимуть довгим осіннім вечорам і створюватимуть відповідну моторошну атмосферу. І якщо не боїтеся, то гайда читати.

Осман Р. Клуб убивств по четвергах : роман / Річард Осман ; перекл. з англ. В. Ракуленка. – Харків : Книжковий Клуб «Клуб Сімейного дозвілля», 2021. – 432 с.

Річард Осман «Клуб убивств по червергах»

Буває, працюєш усе життя, наприклад, коміком на телебаченні, а потім вирішуєш написати роман, який раптом стає світовою сенсацією. Так сталося з Річардом Османом. Торік світ побачив його дебютний детектив «Клуб убивств по червергах». І за перші три дні після релізу продали 45 тисяч примірників. У Великобританії успіх книжки порівнюють із «Гаррі Поттером». Загалом твір Османа розійшовся мільйонним тиражем і за його екранізацію вже взявся Стівен Спілберг.

Про що книжка? Особливість роману в тому, що його головними героями є четверо пенсіонерів із маленького містечка Куперс-Чейза. Замість того, щоб спокійно проживати старість, ці двоє чоловіків та жінок трішки за 70 об’єднуються у «Клуб убивств по червергах» і починають «грати» в розслідування злочинів. Психіатр Ібрагім, інспекторка поліції Пенні разом із подругою Елізабет та колишній бізнесмен Рон Річі розкривають кримінальні справи задля власної втіхи. Згодом через хворобу Пенні «Клуб» знаходить нову учасницю – медсестру Джойс Медоукрофт, яка і розповідатиме їхню історію у формі щоденника.

Ігри пенсіонерів закінчуються тоді, коли в їхньому містечку знаходять труп, а згодом – іще один. «Клуб» не може стояти осторонь і вирішує долучитися до справжнього розслідування. Подекуди випереджаючи поліцію, уособленням якої є молода Донна де Фрейтас та коп-самітник Кріс Гадсон, четверо героїв завзято копирсаються у старих могилах і відкривають найнеймовірніші секрети. 

Роман Річарда Османа написаний у вишуканому стилі англійського детектива й прийдеться до смаку всім любителям цього жанру (і, звісно, Агати Крісті). Він має незвичну форму оповіді. Персонажі твору, наче ті вбивці в темному провулку, вистрибують чи не з кожного нового розділу. В такий спосіб автору вдається показати злочин із різних точок зору й тримати напругу протягом усього роману. А на завершення книжки Осман припас ще декілька скелетів у шафі, які доведеться витягнути на світ Божий. Бо, як-то кажуть: «убити когось легко. Сховати тіло – ось що зазвичай важко. Саме на цьому тебе і ловлять».

Що найбільше лякає в книжці? «Що б люди не казали вголос, їх ваблять вбивства», – міркує один із героїв. Але найстрашніше, коли ці вбивства злочинці здійснюють із тверезим розрахунком і холодною головою.

Ґранже Ж.-К. Ліс духів : роман / Жан-Крістоф Ґранже ; пер. з фр. Е. Євтушенко. – Харків : Книжковий Клуб «Клуб Сімейного дозвілля», 2021. – 512 с.

Жан-Крістоф Ґранже, «Ліс духів»

«Ліс духів» – захопливий трилер популярного французького письменника і сценариста Жана-Крістофа Ґранже, після прочитання якого ви ще довго на самоті озиратиметеся у власній квартирі. Романи цього автора були перекладені понад 35 мовами. Найбільшу славу письменнику приніс психологічний трилер «Багряні ріки», в екранізації якого знялися популярні актори Жан Рено та Венсан Кассель.

Про що книжка? У центрі роману «Ліс духів» – слідча суддя Жанна Коровська, яка опиняється втягнутою в моторошну історію з убивцею-канібалом. Із дитинства молода жінка має потяг до подібних справ через особисту втрату, тож просто не може пройти повз, коли друг пропонує долучитися до розслідування жорстокого злочину в центрі Парижа.

Декілька ніяк не пов’язаних між собою жінок знаходять понівеченими у дивний ритуальний спосіб. Поліція не може зрозуміти причини цих вбивств і мотиви злочинця. З ревнощів до колишнього хлопця Жанна замовляє прослуховування його психотерапевта Антуана Феро. Й – о, диво! – на цих записах вона знаходить історію Хоакіма – чоловіка з аутизмом, за майбутнє якого сильно хвилюється його батько.

Те, що почалося як звичайна ревність до свого колишнього, приводить Жанну до справжніх пригод у прадавні ліси Південної Америки. Там, на непрохідних аргентинських болотах, вона зіштовхнеться зі злом, яке не могла й уявити.

Що найбільше лякає в книжці? Роман Жана-Крістофа Ґранже здатен викликати дрижаки навіть у найстійкіших читачів. Автор неодноразово описує сцени вбивства й подекуди не соромиться додавати моторошні деталі. Але найстрашнішою, звісно ж, є постать убивці. До фіналу роману головна героїня навіть не підозрює, що шукати злочинця треба передусім серед тих, хто поруч.

Кінг С. Салимове Лігво : роман / Стівен Кінг ; пер. з англ. та комент. О. Красюка. – Харків : Книжковий Клуб «Клуб Сімейного дозвілля», 2021. – 576 с.

Стівен Кінг, «Салимове Лігво»

Цей огляд був би неповним без «короля жахів» Стівена Кінга, який успішно лякає нас, починаючи з 1974 року. Тоді світ побачив його дебютний роман «Керрі» про дівчину-підлітка, що зазнає в школі булінгу і згодом це стає причиною появи в неї особливих здібностей. «Салимове Лігво» – другий опублікований твір автора, який цього року вперше побачив світ українською.

Про що книжка? Головний герой роману – відомий письменник Бен Мієрз – повертається у своє рідне місто, щоб дати раду з дитячими травмами й, можливо, знайти натхнення для нової книжки. Але в старому-доброму Салимовому Лігві його чекає щось цілковито інше. За роки Бенової відсутности тут мало що змінилося, але таким же моторошним залишається Дім на пагорбі. Саме тут у дитинстві хлопець став свідком самогубства господаря будинку гангстера Х’юберта Марстена. Відтоді місце пустує, і жителі Салимового Лігва постійно оминають його.

Та ситуація змінюється з приїздом двох англійських бізнесменів і відкриттям ними в центрі антикварної крамнички. Поступово в місті починають зникати люди, й Бен та його нові друзі – учитель літератури Метью Бьорк, лікар Джиммі Коді, отець Каллаген, школяр Марк Петрі та кохана письменника Сюзен – вирішують протистояти злу, яке насувається на Салимове Лігво. Чи вдасться їм побороти таємничого Барлоу та його посіпак, беручи до уваги, що з кожним днем на їхній бік пристає все більше жителів міста?

Що найбільше лякає в книжці? Як і в багатьох своїх творах, Стівен Кінг використовує у романі образ маленького містечка, де всі між собою знайомі й, здавалося б, нічого поганого статися не може. Однак моторошним є зло, що сховалося в Домі Марстена і з шаленою швидкістю поширюється серед мешканців Салимового Лігва.

У процесі читання стає цілком очевидно: іноді те, що приходить зовні, лише підкреслює хиби, які є у людині всередині. Й усі три романи – ще одна тому ілюстрація.  

 

Коментарі