Новини

Латвійцям виплачуватимуть компенсацію за ускладнення від вакцинації проти коронавірусу

Допомогу через недугу надаватимуть з першого дня непрацездатности.

Credit: Shutterstock

У Латвії людям, які мають середні та важкі ускладнення після вакцинації від коронавірусу, держава буде виплачувати компенсації. Відповідне рішення 4 листопада ухвалив парламент країни, пише Saeimа.lv.

Зазначимо, що у початковій версії законопроєкту компенсацію передбачали лише у разі серйозних збитків, коли викликані щепленням проблеми зі здоров’ям залишаються назавжди.
Однак через пропозицію опозиції в законі також передбачили допомогу і тим пацієнтам, яким внаслідок вакцинації було заподіяно помірну шкоду. Представник консерваторів у парламенті Юріс Ранканс заявив, що навіть якщо до лікарні через вакцинацію потрапить одна людина з мільйона, держава повинна сплатити витрати на її лікування.

«Несправедливо зобов’язувати людей щепитися від коронавірусу, залишаючи їх при цьому напризволяще у разі серйозних побічних ефектів», — каже Юріс Ранканс.

Згідно з ухваленим законом, компенсацію також виплачуватимуть людям, які отримали медичний висновок про необхідність відкласти вакцинацію проти COVID-19. Допомогу через недугу надаватимуть із першого дня непрацездатности.

Нагадаємо, у Латвії до 15 листопада діє посилений карантин через швидке поширення коронавірусу та низький рівень вакцинації.

У країні оголосили надзвичайний стан терміном на три місяці у зв’язку з посиленням поширення коронавірусу. Невакцинованим латвійцям заборонять відвідувати супермаркети, а уряд закликає усіх перейти на дистанційну роботу.

Коментарі