Новини

У листопаді невакцинованих освітян та держпосадовців відсторонять від роботи

Ця вимога не стосується тих людей, у кого є абсолютні медичні протипоказання до вакцинації.

Фото: yeniakit.com

Сьогодні, 25 жовтня, уряд опублікував постанову про відсторонення від роботи освітян та чиновників, які не вакцинувалися.

Обовʼязкову вакцинацію для чиновників та освітян запровадять 7 листопада, а відсторонювати від роботи будуть з 8 листопада.

Зокрема керівників організацій та держустанов зобов’язали відповідати за усунення від роботи працівників, які відмовляються вакцинуватись. Ця вимога не стосується тих людей, у кого є абсолютні медичні протипоказання до вакцинації, що підтверджені відповідним медичним висновком.

Про видачу наказу щодо відсторонення працівника мають повідомити. Відсторонення триватиме до тих пір, поки він не вакцинується.

Щодо виплати зарплат працівникам, які не щепилися, то в постанові йдеться про загальні норми закону про «виконану роботу». Міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко також пояснював, що після набуття чинности цього наказу роботодавці зобов’язані відсторонити невакцинованих працівників без збереження зарплати. Однак робоче місце зберігатимуть.

У постанові уряд посилається на статтю 46 Кодексу законів про працю України, яка дозволяє відсторонювати працівника, який відмовляється від обов’язкових медичних оглядів.

Також рішення про відсторонення працівників уряд обґрунтовує частиною 2 статті 12 закону «Про захист населення від інфекційних хвороб». Відповідно до цієї статті працівники окремих професій, діяльність яких може призвести до зараження та поширення ними інфекційних хвороб, підлягають обов’язковим профілактичним щепленням. У разі відмови або ухилення їх відсторонять.

Раніше ми писали: Невакциновані вчителі не матимуть роботи й зарплати

Коментарі