Новини

Невакциновані вчителі не матимуть роботи і зарплати

В Україні ж майже третина вчителів досі не зробила вакцинацію проти COVID-19.

У Міністерстві охорони здоров’я заявили, що для роботи у закладах освіти працівники освіти мають обов’язково щеплюватися проти COVID-19. Якщо ж вчителі відмовляться вакцинуватися – їх відсторонять від роботи без збереження зарплати.

Однак міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко заперечує: звільняти невакцинованих працівників не будуть.

За його словами, якщо представники професій, які підлягають обов’язковій вакцинації, не зроблять щеплення, то їх на період карантину будуть відсторонювати від роботи.

«Ми не говоримо про звільнення. Ми говоримо про те, що обов’язково відстороняються від роботи без збереження заробітної плати, це ключове – відсторонення без збереження. Але місце роботи зберігається за людиною»,

– каже Ляшко.

Міністр наголосив, що відстороняти вчителів від роботи будуть лише на період дії карантину:

«Скільки буде тривати карантин, стільки людина не може працювати на цій посаді, якщо вона не вакцинується проти COVID-19».

Він додав, не слід плутати поняття примусової й обов’язкової вакцинації. Щодо обов’язкової вакцинації, то або працівник вакцинується повним курсом і приходить на роботу, або не вакцинується і на роботу не приходить.

До речі, на Буковині вакцинувалися 40,7% працівників усіх закладів освіти, зокрема дошкільної та вишів. Це не лише вчителі та вихователі, а й технічний персонал.

В Україні ж майже третина вчителів досі не зробила вакцинацію проти COVID-19.

До слова, у МОЗ кажуть, що Європейський суд з прав людини підтвердив, що обов’язкова вакцинація є законною та не протирічить Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Згідно з документом, обов’язковій вакцинації проти COVID-19 підлягають:

вихователі, вчителі шкіл, викладачі коледжів та профтехів, викладачі вишів, закладів спеціальної освіти та наукових установ,

працівники центральних органів виконавчої влади та їх територіальних підрозділів,

працівники місцевих державних адміністрацій.

Варто зазначити, що у документі є примітка, згідно з якою, вакцинація проводиться «у разі відсутності абсолютних медичних протипоказань до проведення профілактичних щеплень».

Коментарі