Новини

Нові правила перевезень: пасажири платитимуть штрафи за відсутність COVID-документів

Нововведення не стосується легкових автівок, якщо там щонайбільше п’ять пасажирів.

Фото: lexinform.com.ua

Відтепер відповідальність за наявність документу про щеплення або негативного тесту на COVID-19 під час поїздок автотранспортом між регіонами покладається на пасажирів. Відповідні зміни внесли 20 жовтня під час засідання Кабміну, повідомляє Міністерство охорони здоров’я.

Ці правила стосуються як регулярних, так і нерегулярних перевезень у міжобласному та міжнародному сполученнях.

Норма не поширюється на перевезення легковими автомобілями, якщо там щонайбільше п’ять пасажирів (без урахування дітей до 14 років). Проте дозволяють поїздки й більшій кількості, якщо пасажири є членами однієї сім’ї.

Перевізник зобов’язаний поінформувати пасажирів про те, що у них має бути один із цих документів:

— «жовтий» чи «зелений» міжнародний чи внутрішній COVID-сертифікат на підставі отримання однієї дози вакцини або повного курсу вакцинації;

— іноземний COVID-сертифікат;

— документ про отримання однієї дози вакцини;

— міжнародне свідоцтво про вакцинацію;

— негативний результат ПЛР-тесту або експрес-тесту на COVID-19.

За відсутність документу про щеплення або негативного тесту пасажир може заплатити штраф від 17 до 34 тисяч гривень. Відповідальність передбачена Кодексом України про адміністративні правопорушення, статтею 44-3.

Нагадаємо, норма про наявність документу про щеплення або негативного результату тестування не поширюється на неповнолітніх.

У залізничному та авіатранспорті відповідальність за наявність відповідних документів у пасажирів несе перевізник.

Раніше ми писали, що з 21 жовтня в Україні почали діяти нові правила перевезень між областями. Пасажири повинні мати сертифікат про вакцинацію або тест.

Коментарі