Офтоп

Мережа мінімаркетів стала центром нічного життя мешканців Берліна в час пандемії

У часи пандемії, коли більшість барів та клубів були зачиненими, Spätis «урятували» нічне життя берлінців.

Фото: travelsofadam.com

Оригінальна публікація BBC.

Магазини, що працюють допізна, уперше з’явилися у Східній Німеччині. Вони розташовані майже на кожній вулиці, і є такими ж автентичними, як і музичний жанр «техно».

Якщо в Нью-Йорку є свої магазини біля дому, у Парижі — магазини тютюну, то в Берліні є Spätis. Ці мінімаркети (також відомі як Spätkauf, що в перекладі означає «пізня покупка») можна знайти в більшості кварталів міста. Тут місцеві жителі можуть придбати цигарки, закуски та пиво за 1 євро, що можна випити по дорозі. Зазвичай вони працюють допізна або навіть усю ніч. Під час пандемії, зокрема в теплі місяці, вони стали місцем для зустрічей на свіжому повітрі, бо нічні клуби та бари міста вже не працюють як раніше.

Берлінським Spätis дозволили працювати навіть під час суворого локдауну, бо вважали їх необхідними закладами під час обмежень. У часи пандемії ці магазини «урятували» нічне життя берлінців. Більшість берлінців купували напої у Spätis та гуляли містом, збиралися в парках або на берегах Ландвер-каналу. Тоді бари та клуби були зачинені.

Фото BBC

Згідно з даними на офіційному вебсайті Берліна, у центрі міста працює близько 1000 Spätis. Їх можна порівняти з пекарнями, що є майже на кожній вулиці.

Більшість таких мінімаркетів належать іммігрантам, які приїхали до Берліна. Тому кожен магазин показує свого власника певними родзинками в оформленні інтер’єру. Хоча основний вибір товарів — зазвичай однаковий, є й такі, що відрізняються. Усе залежить від уподобань жителів відповідного району чи найближчих кварталів.

«Це була ніша для іммігрантів та етнічних груп, які могли керувати бізнесом, орієнтованим головним чином на людей їхньої національності. Таким чином у Берліні буде турецький Spätis, який обслуговуватиме лише турецьких мігрантів тощо», — розповідає доктор та історик з Берлінського Вільного Університету Пауль Нольте.

Довідка

Уперше магазини Spätis з’явилися у 1950 році, коли відкрилися чергові магазини (Spätverkaufsstellen), щоб обслуговувати працівників, які працювали в нічну зміну. За даними газети «Berliner Zeitung», до падіння Берлінської стіни в Берліні було понад 100 таких магазинів, але вони концентрувалися лише на сході. У західній частині тим, хто хотів придбати товари пізно ввечері, потрібно було їхати на заправну станцію. Після об’єднання міста ця сітка магазинів почала з’являтися у всіх районах. Попри те що Spätis можна побачити й в інших містах Німеччини, ця історія робить їх унікальними саме для Берліну.

Коментарі