Новини

Майданчик для вигулу собак та мурали. У Чернівцях стартувало голосування за проєкти ініціатив

Цьогоріч до голосування допустили 40 проєктів.

10 жовтня розпочалося голосування за проєкти Бюджету ініціатив. Цього року їх 40: 18 великих та 22 малих. Водночас обсяг фінансування рекордно великий. Про це повідомляє пресслужба Чернівецької міської ради.

Зазначають, що на реалізацію проєктів направили майже 18 мільйонів гривень. Це дозволить перемогти великій кількості проєктів.

Як розповіла «Шпальті» головна спеціалістка управління комунікації Чернівецької міської ради Оксана Филипчук, цьогоріч сума на бюджет участи конкретніша, ніж була попередніми роками.

«Раніше бюджет участи складав до 1% від дохідної частини бюджету міста. Цього року підкорегували положення і чітко прописали, що бюджет ініціатив повинен становити 1% загального міського бюджету», — зазначила вона.

Також вона повідомила, що оскільки збільшується бюджет міста, то зростає і сума на бюджет ініціатив. Щоправда, за основу взяли 1% від бюджету 2021 року. А це майже 18 мільйонів гривень.

«Це дуже багато для цьогорічних проєктів, бо їх порівняно мало через карантинні обмеження Covid-19. Наприклад, 2019 року було 104 проєкти, а цьогоріч маємо 40. Тож буде багато переможців та реалізовано проєктів», — зазначила Оксана Филипчук.

За її словами, цей рік особливий тим, що є цікаві проєкти у сфері культури, які раніше не брали участь у голосуванні — їх не пропускала експертна комісія. Наприклад, зі створення муралів (присвячений учасникам АТО та вшанування лікарів, які борються з Covid-19), заснування фестивалів у Чернівцях, створення культурних просторів у мікрорайоні тощо.

Серед поданих авторами проєктів є неординарні, наприклад: створення майданчика для вигулу та дресирування собак, мілітарі-майданчик, інклюзивний, створення просторів у  скверах тощо.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, чи будуть гроші на незавершені об’єкти бюджету ініціатив.

Як розповів у коментарі «Шпальті» член експертної групи бюджету участи у Чернівцях Сергій Бостан, кошти на недофінансовані проєкти виділили рішенням сесії міськради. Тож планують завершити перехідні об’єкти до кінця року.

Ознайомитися з проєктами Бюджету можна за посиланням тут.

Голосування відбувається лише онлайн. Підтримати проєкти можна:

– на сайті бюджету участи. Для цього потрібно зареєструватися через систему BankID;

– у терміналі ПриватБанку в розділі «Громадський проєкт» (клієнтам цього банку).

 

Коментарі