Новини

Уперше в історії українці стали співавторами розробки з хімії, що отримала Нобелівську премію

Ця розробка дуже вплинула на фармацевтичні дослідження і зробила хімію більш екологічною.

Фото: Alexander Mahmoud

Дослідники Київського національного університету імені Тараса Шевченка стали першими в Україні співавторами цьогорічного Нобелівського лавреата з хімії Бенжаміна Ліста. Про це розповіли в КНУ.
Ними стали доктор хімічних наук Олександр Григоренко, професор кафедри органічної хімії Ігор Комаров та колишній аспірант Андрій Тимцунік.

«Тримаємо руку на пульсі публікаційної активности представників Університету, з гордістю відзначаючи її високий професійний рівень та якісні колаборації!» — так привітали українських науковців в університеті.

За що здобули Нобелівку в хімії цьогоріч

Бенжамін Ліст та Девід Макміллан отримали премію за розробку нового точного інструмента для молекулярного конструювання — органокаталізу. У Нобелівському комітеті зазначають, що ця розробка дуже вплинула на фармацевтичні дослідження і зробила хімію більш екологічною.
Експерти пояснюють, що багато областей досліджень і галузей залежать від здатности хіміків конструювати молекули. Ця робота вимагає каталізаторів, які є речовинами, що контролюють і прискорюють хімічні процеси. Так, саме Беньямін Ліст і Девід Макміллан (і українські співавтори) довели, що органічні каталізатори можна використовувати для запуску безлічі хімічних реакцій.

Використовуючи останні, дослідники тепер можуть більш ефективно створювати що завгодно: від нових фармацевтичних препаратів до молекул, які можуть уловлювати світло в сонячних елементах. Тобто органокаталізатори приносять велику користь людству.

Додамо, що 5 жовтня нагородили лавреатів із фізики: Сюкуро Манабе, Клаус Гассельманн і Джорджіо Парізі зробили «новаторський внесок у наше розуміння комплексних фізичних систем».

А премією з фізіології і медицини нагородили науковців Девіда Джуліус і Ардема Патапутяна із США — вони відкрили рецептори, що відповідають за температуру і дотик.

 

Коментарі