Новини

Нобелівську премію з медицини отримали американці — за відкриття рецепторів, що відповідають за температуру і дотик

Премію отримали науковці Девід Джуліус і Ардем Патапутян.

Ілюстрація: The Nobel Prize

У Стокгольмі розпочався Нобелівський тиждень. Першими за традицією оголосили лавреатів премії саме з фізіології і медицини. Її отримали науковці Девід Джуліус і Ардем Патапутян із США — вони відкрили рецептори, що відповідають за температуру і дотик. Про це повідомляє Нобелівський комітет у Twitter.

У дослідженні рецепторів Джуліус використав капсаїцин — їдкий продукт із перцю чилі, який викликає відчуття печіння. Так він ідентифікував рецептор у нервових закінченнях шкіри, що реагує на нагрівання. А Патапутян використав чутливі до тиску клітини, щоб відкрити новий клас рецепторів, які реагують на механічні подразники шкіри та внутрішніх органів.

У комітеті зазначають, що відкриття цих учених дозволили людству зрозуміти, як тепло, холод і механічний вплив можуть подразнювати нервові імпульси, які дозволяють нам сприймати навколишній світ і адаптуватися до нього.

Цього тижня нобелівський комітет оголосить лавреатів премії ще в чотирьох сферах. У вівторок — із фізики, у середу — з хімії, у четвер — із літератури. А 11 жовтня оголосять лавреатів премії у сфері економіки.

Цьогорічні переможці отримають грошову винагороду у розмірі 10 мільйонів шведських крон (близько 980 тисяч євро) та Нобелівську медаль.

Зазначимо, що вручення нагород відбудеться 10 грудня, в день смерти Альфреда Нобеля. Традиційно нобелівських лавреатів особисто вітає король Швеції в Стокгольмі (крім володарів премії миру, яких вшановують в Осло).Однак через пандемію урочистої церемонії і банкету, як і минулого року, не буде. Нагородження відбудеться онлайн.

 

Коментарі