Офтоп

Приголомшливі фото прихованих таємниць крижаних печер

Група вчених та спортсменів-авантюристів вирушає у крижані лабіринти, щоб дослідити їх зв’язок із таненням льодовиків та зміною клімату.

Фото: The New York Times

Оригінальний матеріал The New York Times

У 2018 році Джейсон Гуллі, професор університету Південної Флориди, та Уілл Гадд, канадський спортсмен, відправилися в експедицію, щоб дослідити велетенські вертикальні печери у Гренландії.

«На перший погляд ми з Уіллом були дивними напарниками для експедиції. Уілл – один з найкращих у світі професійних альпіністів. Він співпрацює з Red Bull. Він виграв X Games та змагання з екстремальних видів спорту ESPN. Я – професор геології з університету Південної Флориди. Ми належимо до різних кіл суспільства», − розповідає Джейсон.

Фото: Christian Pondella / Red Bull Content Pool

Джейсон опинився у Гренландії з Уіллом, тому що той хотів зняти фільм під час експедиції, який би привернув увагу до змін клімату. Уіллу вже за 50 років. За свою довгу кар’єру він бачив, як зміни клімату стирають крижані стежки та зменшують льодовики. Потім він передав фільм у Red Bull. Їм сподобалось. І так народилася експедиція «Під льодом».

Випадковий шлях Джейсона до експерта з питань крижаних печер розпочався у 2004 році, коли він був студентом геології Університету Східного Кентуккі. Його друг запросив його у гори з доктором Дугом Бенном, гляціологом з Університету Сент-Ендрюс у Шотландії.

«Поки я пропускав пари, щоб досліджувати та складати карти печер біля кампусу, Дуг вивчав, як глобальне потепління перетворює льодовики гори Еверест на мережі озер», − розповідає Джейсон.

Фото: The New York Times

Вода з деяких з цих озер стікає через крижані печери, іноді руйнуючи села, греблі та гідроелектростанції, які знаходяться нижче. Гляціологи не розуміли, як утворюються ці печери, і тому не розуміли, що контролює дренаж озера.

Між підйомами, а пізніше за пивом, Джейсон з Дугом зрозуміли, що зможуть розгадати таємницю формування крижаних печер в регіоні Евересту, дослідивши їх та нанісши на карту.

«Хоча я ніколи не бачив льодовика, а Дуг лише декілька разів на короткий час відвідував деякі печери, ми подумали, що поєднавши знання з гляціології та досвід альпінізму Дуга з моїм досвідом у дослідженні та картографуванні, ми зможемо дослідити деякі з найвищих печер світу і, ймовірно, залишимося живими під час експедиції», − розповідає Джейсон.

Фото: The New York Times

Під час першої експедиції в листопаді 2005 року чоловіки витратили близько семи тижнів на вивчення та картографування крижаних печер на висоті понад 16400 футів у регіоні Евересту.

«Ми виявили, що крижані печери в регіоні Евересту утворюються вздовж смуг пористої гірської породи у льоду. Вода з озер на поверхні льодовика тече крізь отвори у породі і топить лід навколо них, утворюючи печеру. Потім що швидше тане лід, то більшою стає печера, через яку вниз по горі стікають цілі озера», − розповідає Джейсон.

Фото: The New York Times

Деякі гляціологи стурбовані тим, що оскільки глобальне потепління сприяє сильнішому таненню льоду, а на ділянках крижаного покриву, які раніше не танули, утворюються нові печери, рівень моря може піднятися швидше, ніж очікували раніше.

 

Коментарі