Новини

Кількість виготовленого людьми пластику досягнула 10 мільярдів тонн — дослідження

При цьому за останні 65 років обсяги його виробництва зросли на 18,300%.

Фото: naja-bertolt-jensen/unsplash

Агенція екологічних досліджень виявила, що досі людство встигло виробити 10 мільярдів тонн пластику — із них близько 6 мільярдів тонн або перебувають на звалищах, або забруднюють навколишнє середовище. При цьому за останні 65 років обсяги його виробництва зросли на 18,300%. Про це повідомляють Euronews.
Агенція закликає Німеччину, Бельгію, Францію та Італію, взяти на себе відповідальність, заборонивши експорт пластикових відходів та зменшивши кількість споживаного ними пластику, оскільки саме найбільші країни-експортери пластикових відходів перевантажують інфраструктуру менеджменту пластикових відходів інших країн.

Euronews зазначають, що 29 вересня у Брюсселі саме до цієї проблеми привертали увагу екологічні активісти та депутати Європарламенту. Захід організували різні компанії — вони передали маніфест із викладом своїх вимог з питань довкілля, океанів та рибальства. У документі зокрема йдеться про повну заборону експорту пластикових відходів у країни, що не входять до ЄС.
Сара Матьє, бельгійська євродепутатка від «Зелених», розповіла Euronews, що зараз ситуація настільки критична, що заборона – єдиний вихід.

«Величезна проблема в тому, що сьогодні ми експортуємо наші пластикові відходи з Європи в країни третього світу, де ми не можемо контролювати, переробляються вони чи просто викидаються. Отже, ми використовуємо інші країни як своє сміттєзвалище, і це насправді ненормально», – каже депутатка.

При цьому генеральний секретар Європейської конфедерації переробної промисловості Еммануель Катракіс зазначив, що обмеження експорту пластикових відходів важливе для екології, але не розв’яже проблему, якщо не вжити жорстких заходів для розширення інфраструктури переробки пластику.

«Це принесе не лише величезну екологічну користь, але й забезпечить робочі місця у Європі», — каже генсекретар.

Європейська комісія висуне пропозиції щодо заборони експорту пластикових відходів до листопада.

Нагадаємо, що цього літа у ЄС заборонили продаж одноразових пластикових виробів. Також заборонили продавати одноразові контейнери для їжі та напоїв, виготовлені з пінопласту.

 

Коментарі