Інтерв'ю, Протидія дезінформації

Знищення людей вакциною, намагнічене місце щеплення та чи буде четверта хвиля найважчою: Наталія Гопко спростувала нові фейки щодо COVID-19

Найважливіша порада від фахіваців – перш ніж вірити інформації щодо коронавірусу та поширювати її, варто перевіряти прочитане чи почуте на достовірність. Часто сенсаційні й емоційні публікації можуть виявитися неправдивими.

Понад рік людство бореться з новим вірусом, що забрав життя мільйонів людей. В Україні від недуги зафіксували понад 50 тисяч смертей з 13 березня 2020 року. Однак паралельно з’явився інший фронт боротьби — з дезінформацією та фейками, якими обросла тема COVID-19. 

Спершу фейки виникали через відсутність достатньої інформації про цей вірус. Наразі ВООЗ і МОЗ України надають чимало статистичних даних, пояснень вірусологів та експертів галузі про ковід і те, як із ним боротися. Але нині ситуація залишається парадоксальною: фейки далі ширяться, до того ж не лише соцмережами, а й з уст в уста. І саме останній спосіб викликає найбільшу довіру серед людей. 

Зокрема фейк про чипування був на піку згадуваности ще минулого року, проте він досі не втрачає своєї популярности. Якщо тоді люди вірили в те, що чип «вставляють» із першою дозою вакцини, то зараз говорять про третю. Також неправдива інформація стосувалася летальности внаслідок вакцинації. На початку пандемії говорили про нібито смерть після першої дози або ж через пів року після вакцинації, а зараз ширять дезінформацію про 2 роки після імунізації.

Головна санітарна лікарка Буковини Наталія Гопко спростувала найпоширеніші фейки щодо 4 хвилі та нагадала, як можна вберегти себе і свою родину від COVID-19.

«Ми говоримо про прогноз щодо 4 хвилі. Те, що ми бачимо вже зараз. Отже, з середини липня 2021 року захворюваність зростає. Нових підтверджених випадків ковіду стає більше. Якщо перші тижні (з середини липня) було поступове, то наразі ми говоримо вже про різке зростання захворюваности. Наразі ми маємо на 100 тисяч населення 130 випадків за норми «зеленої» зони — 75», — зазначила Наталія Гопко.

Посадовниця додала, що новий штам «Дельта» за лабораторними даними та дослідженнями наразі переважає. Тобто серед підтверджених випадків у більшості людей саме він.

Штамом «Дельта» можна інфікувати швидше, адже він більш заразний за попередні?

«Так, у штаму “Дельта” вища заразність, найчастіше (проти інших штамів) захворюваність супроводжується ускладненнями і складнішим перебігом. Також є більші ризики летальности. Це не лише хвиля, і ми говоримо не лише про кількість випадків на одиницю часу, а про навантаження на систему охорони здоров’я. Оскільки кількість хворих, які потребуватимуть стаціонарної медичної допомоги, може бути більша, ніж за попередніх мутацій», — зазначає Наталія Гопко.

Нові штами коронавірусу створюють штучно?

«Питання мутації вірусів не нове. Це процеси, властиві не лише для SARS-CoV-2. Ми знаємо про мутацію вірусу грипу, який знайомий нам давно. Для того, щоб вижити, вірус застосовує всі можливі заходи, щоб змінюватися і знову ставати заразним для людей. Ці процеси не зупинити, треба розуміти, що ці мутації будуть і надалі. Справа вірусологів та епідеміологів — відстежувати їх і враховувати цю інформацію для подальшого прогнозування. Так і відбувається. Ми з певною періодичністю направляємо зразки, у яких отримали позитивні результати, до Центру громадського здоров’я, і надалі вони потрапляють до лабораторії ВООЗ. Це дає можливість виявляти нові штами вірусу. Подібна процедура діє в усьому світі»

«Дельта» уражає лише молодь?

«Наразі ми бачимо більшу кількість дітей у стаціонарі з підозрою або з підтвердженим ковідом, ніж це було у попередні місяці. Але якщо говорити про вік осіб, у яких підтвердили штам “Дельта”, то це від 1 до 80 років. Тобто як немовлята, так і люди старшого віку можуть захворіти. Так воно було і раніше, коли ми говорили про інші мутації і штами», — пояснює головна санітарна лікарка краю.

Четверта хвиля буде найважчою?

«У нас є всі підстави вважати, що четверта хвиля буде важчою за попередні. Це і через кількість нових підтверджених випадків, і через кількість хворих, які потребуватимуть медичної допомоги в умовах стаціонару. Але ми розуміємо, що цей прогноз міг би бути інакшим, якби ми мали вищі показники вакцинації», — каже Наталія.

Прогнози щодо появи четвертої хвилі – це все штучно створена інформація, щоб залякати людей?

«Ці прогнози обумовлені розумінням епідемічного процесу. Хвилі не виникають за чиїмось бажанням чи наказом. А під час прогнозування, зокрема четвертої хвилі, враховують сезонність, адже ми маємо справу з вірусом, який спричиняє гострі респіраторні інфекції. Відповідно для цих інфекцій властиве сезонне підвищення захворюваности саме в осінньо-зимовий період», — зазначає Наталія Гопко.

«Знайомий знайомого лежав у лікарні, і там нікого немає, тож уся ця ситуація штучно створена для того, щоб нас залякати і запровадити вкотре карантин?»

«Для мене дивним є те, що ці фейки, які з’явилися на початку пандемії, далі існують. Якщо тоді, на початку, вони були зрозумілими, бо ще невелика кількість людей встигла зустрітися з цією хворобою. То наразі практично немає родини, яка не зіштовхнулася би з цим вірусом. З огляду на можливе різке зростання захворювання, на якомусь етапі найважливішою буде спроможність надавати медичну допомогу в стаціонарах. Якщо ліжок може бути достатньо, то треба зважати й на те, що заповнені лікарні – це навантаження на лікарів. Масштаби цих карантинних заходів залежать від епідеміологічної ситуації, зокрема в області. Щодо переходу до більш жорсткого карантину ми маємо вимоги згідно з постановою Кабінету Міністрів України. Відповідно до них є індикатори, які впродовж усього літа не перевищували норму. Наразі ми маємо два індикатори, що вказують на зростання захворюваности. Серед них – на 100 тисяч населення за норми 75 ми маємо 130 хворих. Ще одним показником є коефіцієнт позитивних результатів серед усіх досліджених. Норма «зеленої» зони – до 4%,. Наразі у нас цей показник перевищений», – зазначила Наталія Гопко.

Четверта хвиля для остаточного знищення всіх пенсіонерів, людей слабких та з інвалідністю, щоб не платити пенсії?

«Якщо ми говоримо про летальність, то справді найчастіше вона трапляється серед людей старшого віку. Але є і серед людей непенсійного віку. Зокрема у нашій області були летальні випадки і серед молодих людей» 

Вакцинація – це знищення людей. Цьому є підтвердження і письмова згода на те, що вся відповідальність і наслідки вакцинації лежить на пацієнтові?

«Йдеться про інформовану згоду. Відповідно до законодавства України, будь-які медичні маніпуляції проводять за умови попередньо наданої згоди пацієнта. Ця згода не з’явилася зараз і саме через ковід. Така процедура існує давно» 

Вакцинація – це чипування людей, щоб ними керувати і маніпулювати? Доказом чипування є магніти, які тримаються на тому місці, куди вводили вакцину? 

«Щодо чипування через вакцинацію: а не видається цей фейк людям занадто дорогим способом маніпуляції? Це абсурд. Щодо намагніченого місця, то жодного доказу, що ці люди з відео, які поширюють соцмережі, справді щепилися. І також немає жодних доказів, що ці предмети тримаються справді саме через магніт, а не завдяки клею чи двосторонньому скотчу. До того ж жодна вакцина не має у своєму складі металів, а тим паче магнітів. Тому ці відео – явний фейк, щоб збити з пантелику людей» 

Людям із хронічними хворобами не можна вакцинуватися, бо це лише зашкодить?

«Поняття протипоказання до вакцинації є. Але коли говорять про супутні захворювання, то навпаки щеплення потрібне. Адже інакше виникає ризик важкого перебігу хвороби. Рішення щодо протипоказань ухвалює сімейний лікар або лікар вакцинальної бригади, який вивчає інформацію про стан пацієнта і проводить первинні обстеження до щеплення»

Наостанок Наталія Гопко нагадала, як вберегтися від ковіду та фейків.

«Насамперед потрібно черпати інформацію з перевірених джерел. Це офіційні сайти МОЗ, ВООЗ, лабораторних центрів. Ретельно перевіряти інформацію, на яку натрапляємо у соцмережах. 

Як вберегти себе від ковіду?

«Потрібно вакцинуватися. Що більше відтягують цей процес, то більша ймовірність інфікуватися до набуття імунітету. Також не забуваймо носити маски. Адже пацієнт може бути носієм вірусу ще до перших клінічних проявів, і людина може інфікувати, не бажаючи того. Попередити це можна, адже носіння масок і дистанціювання є обов’язковими незалежно від того, яке зонування і рівень епідеміологічної небезпеки в країні чи області. Варто також пам’ятати, що у разі виникнення проявів будь-яких гострих респіраторних вірусних інфекцій потрібно припинити спілкування з оточенням та на деякий час не вступати у тісний зв’язок, щоб не наражати їх на небезпеку. Також у випадку підтвердження ковіду потрібно попередити про це людей, з якими спілкувалися під час інкубаційного періоду хвороби. Велике прохання бути прихильними до епідеміологів під час епідеміологічного розслідування і розуміти, наскільки важливо надати вичерпну інформацію про всіх осіб, із якими контактували. Адже саме відстеження контактних осіб є запорукою запобігання подальшого поширення хвороби. Тільки вакцинація. Жоден із заходів не буде настільки ефективним. І лише тоді, коли ми зможемо досягнути колективного імунітету (70-80% вакцинованого населення), це дасть можливість зупинити вірус».

Цей матеріал виготовлено в межах проєкту «Західноукраїнська медіамережа» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Коментарі