Офтоп

Виверження вулкана на Ла-Пальмі: катастрофа, яка об’єднала людей

Очевидці виверження вулкана поділилися своїми історіями.

Фото: REUTERS

Виверження вулкана Кумбра-В’єха на Ла-Пальмі, що почалося 19 вересня, знищило будинки, підприємства, а більше 500 людей залишилися без даху над головою. Трагедія об’єднала представників громади та фахівців, які працюють над допомогою постраждалим.

«Я – найщасливіша людина на землі», — Якоб Шустер, постраждалий.

Якоб Шустер народився у Мюнхені. Впродовж п’яти років живе на Ла-Пальмі разом із дружиною Сандрою, двома собаками та трьома котами. Протягом останніх двох років він вкладав заощадження у відновлення «крихітного селища» на острові. Чоловікові вдалося створити Пуебло Мунай — невеликий туристичний комплекс в околицях Ель-Параісо. Він має рейтинг 9,7 із 10 на вебсайті Booking.com.

«Ми відкрилися незадовго до початку пандемії, але пережили Covid-19, тому що нам вистачило розуму залишити певну суму грошей у банку, а потім вулкан забрав у нас усе», — розповів Якоб.

«Я не хочу здатися занадто сумним. Насправді я найщасливіша людина на землі. Мені пощастило пережити це виверження. Зазвичай люди не виживають, коли вулкан вивергається за 600 метрів позаду їхнього будинку».

«Людям здається, що вони втратили будь-які орієнтири», — психологиня Найра Родрігес.

Найра Родрігес народилася на Ла-Пальмі, та впродовж останніх декількох років живе на Тенеріфе. Там вона навчалася для здобуття вищого наукового ступеня, а зараз — докторка психологічних наук.

Після початку виверження Родрігес повернулася на острів, щоб відвідати сім’ю. Там і залишилася, аби волонтерити в логістичному центрі для прийому та розподілу допомоги потерпілим.

«Переживаючи надзвичайні ситуації, деякі люди сильно засмучуються. В інших виникає емоційна блокада. Вони навіть можуть заперечувати обставини і вдавати, що стали героями фільму, й усі події не відбуваються насправді», — розповіла жінка.

Також вона додала, що шок і тривога — найбільш поширені реакції на виверження.

«Проти інших надзвичайних випадків та катастроф, у яких неможливо передбачити реакцію людей, я хотіла б відзначити спокій та солідарність, які проявили жителі Ла-Пальми. І не лише з матеріальної точки зору. Люди втратили все, не лише будинки. Уявіть, що вам немає куди піти. Людям здається, що вони втратили будь-які орієнтири», — пояснила Найра Родрігес.

«Ми будемо боротися і продовжуватимемо боротися до кінця», — пожежник Маріо Белтран.

Маріо Белтран, який очолює оперативний відділ штабу пожежників Гран-Канарії, прибув на Ла-Пальму через вісім годин після початку виверження.

До складу його відділу входять 18 професіоналів. Белтран та його команда не гасили пожежі — вони займалися порятунком.

Коментарі