Новини

«Про «помаранчеву» зону говорити зарано»: яка ситуація з Covid-19 на Буковині

Про темпи вакцинації, заповненість ліжок та агресивний вірус до вагітних.

За останні два дні, згідно з темпами поширення коронавірусу, Чернівецька область має один показник, який відповідає «помаранчевій» зоні. Про це на брифінгу повідомила заступниця голови Чернівецької ОДА Наталія Гусак.

«Завтра росту цього показника не буде, він відповідатиме нормам. Тож говорити про “помаранчеву” зону ще зарано. Медицина робить усе, щоб буковинці назавжди забули поняття локдауну і карантину. І все це відбувається і завдяки активним темпам вакцинації в області.

Ми відчуваємо, що темп імунізації дещо зростає за останній місяць. Особливо це пов’язано з можливим переходом на дистанційне навчання.

Сподіваюся, буковинці зрозуміють, що те, що буде відбуватися у наступні декілька місяців, залежить суто від нас», — каже Наталія Гусак.

Цього тижня в області відкрили ще дві шпитальні бази. Тепер їх загалом 9.

«Глибоцька багатопрофільна лікарня і Чернівецький обласний перинатальний центр – відтепер шпитальні бази. Глибоцька лікарня поки що обслуговує маршрути пацієнтів цього району, але за потреби зможе приймати і пацієнтів із Чернівців. Перинатальний центр виконуватиме функцію шпиталізації і лікування вагітних пацієнток».

Наталія Гусак наголосила, що вагітних наразі потрібно оберігати від вірусу найбільше. Медики помітили, що саме у них частіше фіксують штамп «Дельта».

«Медики помічають, що вірус штампу «Дельта» дуже агресивний до вагітних жінок, і перебіг захворювання у них надзвичайно складний. Ми просимо лікарів якомога акуратніше поводитися і ще раз подумати, чи дійсно варто, щоб вагітна зайвий раз приходила на обстеження. Чи потрібно їй чекати у чергах, яких наразі взагалі не мало би бути. Оберігати вагітність жінки можуть і її рідні — вакцинувавшись. Таким чином ви створите для майбутньої мами хоча б вдома захист і безпечне перебування», каже заступниця голови Чернівецької ОДА.

Посадовниця додала, що відсоток зайнятих ліжок в обласній клінічній лікарні складає близько 70%. У міській лікарні №1 близько 90%. Майже всі пацієнти, які перебувають у шпитальних базах на стаціонарі невакциновані.

Раніше «Шпальта» писала, що у Чернівцях хворим дають кисневі концентратори додому. Хто може отримати та навіщо.

 

 

Коментарі