Новини

У Чернівцях хворим дають кисневі концентратори додому. Хто може отримати та навіщо

Щоб отримати кисневий концентратор, пацієнту потрібно звернутися до свого сімейного лікаря.

Фото з фейсбуку управління охорони здоров’я ЧМР

У поліклініках та центрах первинної медико-санітарної допомоги Чернівців є мобільні кисневі концентратори, які пацієнти можуть взяти у тимчасове користування, безкоштовно

Про це повідомляє управління охорони здоров’я Чернівецької міської ради. 

«Хворі, які вдома потребують тривалої кисневої підтримки, можуть взяти концентратор у користування абсолютно безкоштовно. У першу чергу цією послугою можуть скористатися ковід-хворі, яких уже виписали зі стаціонару, проте вони ще потребують кисневої дотації. Також взяти у користування кисневий концентратор можуть пацієнти із бронхолегеневими захворюваннями», — каже заступниця начальниці управління охорони здоров’я ЧМР Галина Бовкун. 

Щоби отримати кисневий концентратор, пацієнту потрібно звернутися до свого сімейного лікаря, який визначить об’єктивну потребу та необхідність дотації кисню вдома.

Всього у медичних закладах первинної допомоги Чернівців є 41 кисневий концентратор, які чернівчани можуть взяти у користування.

Заклади у яких є концентратори:

– Центр первинної медико-санітарної допомоги «Роша» отримав 10 кисневих концентраторів, 4 з яких хворі взяли у користування;

– КНП «Міська поліклініка №5» отримала 4 кисневих концентратори, у хворих на цей час немає жодного.

 КНП «Поліклініка «Гравітон» 2 концентратори, 1 з них – у хворого.

– КНП «Міська поліклініка №3» отримала 6 кисневих концентраторів, 3 з них – у хворих дома.

– КНП «Міська поліклініка №1» отримала 15 концентраторів, 2 з них – у хворих дома

– КНП «Міська поліклініка №2» отримала 14 кисневих концентраторів, з яких 6 – у пацієнтів.

Як розповіла у коментарі «Шпальті» директорка КНП «Міська поліклініка №1» Марія Мельничук наразі використовують два кисневих концентратори, до кінця дня буде ще два.

«Є певні категорії пацієнтів, які потребують кисневої дотації. Наприклад, це пацієнти після ковідної пневмонії, пацієнти паліативної групи, це важкохворі онко, з серцевими патологіями, легеневої патології», — зазначила вона. 

Концентратор видають на період лікування, термін визначає лікар, залежно від потреби. Також лікар контролює, вчить як користуватися апаратом, і проводить моніторинг якості, є позитивний результат чи ні.

«На початку ковідної епідемії ми користувалися концентраторами благодійних фондів, дехто купував сам і використовував у домашніх умовах. Використовуємо концентратори здебільшого для пацієнтів, що перенесли ковід, і якщо вони не потребують іншої медичної допомоги (ін’єкцій, систем), аби скоротити термін пацієнта в стаціонарі. Їх виписують на амбулаторне доліковування на реабілітації й використовують кисневі концентратори для закінчення курсу лікування ковідних пневмоній», — каже Марія Мельничук. 

Кисневі концентратори використовують в середньому від 2,5 тижнів до місяця залежно від важкости стану пацієнта та наявності супутньої патології. 

За словами директорки міської поліклініки, такий підхід дозволить зменшити навантаження на черговий фонд, звільнити ліжка для пацієнтів, які потребують окрім кисневої дотації ще іншої медичної допомоги в лікувальні й установі.

Також вона зауважила, що використання кисневих концентраторів зменшує відсоток ускладнень після ковідних пневмоній. У пацієнтів зникають постковідні симптоми, яких є багато.

 

Коментарі