Новини

«Погані дороги» Наталки Ворожбит висувають на Оскар від України

Сюжет стрічки описує події що відбуваються з місцевими мешканцями та українськими військовими на Донбасі на фоні російсько-української війни.

Фото: Планета Кіно

Український Оскарівський комітет номінував стрічку Наталки Ворожбит «Погані дороги» претендентом на категорію «Міжнародний повнометражний фільм» на найпрестижнішу кінопремію у світі. Про це повідомив голова Оскарівського комітету України Олександр Шпилюк, передає Суспільне.

 Він розповів, що за результатами таємного голосування, претендентом від України більшістю голосів обрали фільм   режисерки та авторки сценарію Наталки Ворожбит та продюсера Дмитра Міндзянова.

«Погані дороги» – дебютний фільм драматургині Наталки Ворожбит. Стрічка складається з п’яти різних новел, об’єднаних однак темою доріг. Сюжет стрічки описує події що відбуваються з місцевими мешканцями та українськими військовими на Донбасі на фоні російсько-української війни. Кожна з них розкриває різні аспекти абсурдного життя. 

Сюжет фільму заснований на однойменній п’єсі «Погані дороги», яку Ворожбит вперше написала для Лондонського театру Royal Court. В основу сюжету п’єси та фільму лягли документальні історії занотовані Наталкою на сході України у 2015 році під час збору матеріалу для фільму «Кіборги». За словами Наталки Ворожбит, на відміну від фільму «Кіборги», який присвячений силі духу людей та є чоловічим поглядом на російсько-українську війну, фільм «Погані дороги» присвячений людській слабкості і є жіночим поглядом на війну на сході країни.

Цікаво що проєкт фільму відхилили на десятому пітчингу Держкіно у 2017 році оскільки він не набрав прохідної кількості балів в експертів. Згодом творці подалися на пітчинг Українського культурного фонду (УКФ), який вони таки змогли виграти, й стрічка була врешті профінансована.

Нагадаємо, що до фіналу національного відбору на Оскар цього року увійшло п’ять стрічок:  

— «Відблиск» Валентина Васяновича. У стрічці йдеться про критичну трансформацію дорослої людини та прискорене дорослішання дитини під тиском війни. Стрічка уперше за 29 років номінували за «Золотого лева» на Венеційському кінофестивалі. 

— «Стоп-Земля» Катерини Горностай. У фільмі розповідають про шкільну буденність та підліткове кохання.

— «Носоріг» Олега Сенцова. Історія фільму заснована на реальних подіях 90-х років в Україні — головний герой на прізвисько Носоріг потрапляє до кримінального світу і починає свій кривавий шлях, який приведе його зовсім не туди, куди він очікував. 

— «Чому я живий» Віллена Новака. У фільмі зображено довоєнне життя в невеличкому українському місті. Розповідають про доноси в НКВС, гоніння за віросповіданнями і про любов.

— «Погані дороги»  Наталки Ворожбит.

 

Коментарі