Новини

Про війну, школу та стосунки: які українські стрічки відбиратимуть на «Оскар»

Який фільм оберуть на номінацію для «Оскара» стане відомо 24-го вересня під час засідання українського Оскарівського комітету.

«Відблиск» Валентина Васяновича Фото: ДержКіно України

Український Оскарівський Комітет відібрав 5 стрічок-фіналістів національного відбору на висування на премію «Оскар» від України. Фільми подають на категорію «Міжнародний повнометражний фільм». Про це повідомляє Держкіно України у Facebook.
Усі відібрані фільми створені за державної підтримки. Який фільм оберуть на номінацію для «Оскара» стане відомо 24-го вересня під час засідання українського Оскарівського комітету.
Так, серед учасників відбору стрічки таких режисерів як Олег Сенцов, Наталка Ворожбит, Валентин Васянович та інших.

Список фіналістів українського відбору фільмів на «Оскар»:

— «Відблиск» Валентина Васяновича. У стрічці йдеться про критичну трансформацію дорослої людини та прискорене дорослішання дитини під тиском війни. Головний герой фільму – цивільний хірург із Дніпра, який іде добровольцем на фронт і потрапляє в полон. Зазначимо, що прем’єру цього фільму показали на Венеційському міжнародному кінофестивалі. При цьому стрічка змагається за «Золотого лева» — головну нагороду кіноконкурсу, уперше за 29 років. Останнього разу номінували український фільм «Чутливий міліціонер» Кіри Муратової ще у 1992 році.

— «Стоп-Земля» — режисерка Катерина Горностай. У фільмі розповідають про 16-річну інтровертну Машу, яка вчиться в звичайній київській школі в 11-А класі. Фільм, в якому йдеться про шкільну буденність та підліткове кохання, отримав нагороду Кришталевий ведмідь за найкращий художній фільм від Юнацького журі конкурсної програми Generation 14plus.


— «Носоріг» — режисер Олег Сенцов (Україна, Польща, Німеччина). Робота над цією стрічкою розпочалася ще 2012-го року, але процес зупинився через ув’язнення Сенцова російськими спецслужбами. Історія фільму заснована на реальних подіях 90-х років в Україні. Головний герой на прізвисько Носоріг потрапляє до кримінального світу і починає свій кривавий шлях, який приведе його зовсім не туди, куди він очікував. Фільм бере участь у Венеційському фестивалі у конкурсі «Горизонти».

— «Погані дороги» — режисерка Наталка Ворожбит. Події стрічки складаються з чотирьох новел та відбуваються на дорогах Сходу України протягом 2015 року. Чотири розбиті дороги на яких розповідають про чотири типи відносин. У стрічці розкриваються питання любові, довіри, зради, ненависті та порушення особистих кордонів на фоні порушення державних.

— «Чому я живий» — режисер Віллен Новак (Україна, Грузія).
Події відбуваються у Маріуполі. У фільмі зображено довоєнне життя в невеличкому українському місті, на березі Азовського моря, з хорошим сімейним побутом, сварливими сусідами. Про доноси в НКВС, гоніння за віросповіданнями і про любов.

Раніше ми писали про те, які українські фільми беруть участь у 78-му Венеційському міжнародному кінофестивалі.

Коментарі