Новини

Прем’єра «Носорога» Сенцова та номінація на «Золотий лев»: розпочався Венеційський міжнародний кінофестиваль

Міжнародний кінофестиваль проходить з 1 по 11 вересня на острові Лідо.

“Золотий лев” Фото: Golden Art Newspaper

 

1 вересня розпочався 78-й Венеційський міжнародний кінофестиваль. Уперше за 30 років незалежности Україна представляє на фестивалі одразу три фільми власного виробництва. Про це пише «Радіо Свобода».

Фестиваль проходитиме з 1 по 11 вересня на острові Лідо. У ньому бере участь 21 фільм, серед яких «Рука Бога» Паоло Соррентіно та стрічка «Паралельні матері» Педро Альмодовара.

Зазначимо, що Україна вже стартувала 2 вересня із соціальною драмою «Цензорка» у співвиробництві з Чехією та Словаччиною. Стрічка Петера Керекеша, що привернула увагу багатьох учасників кіноогляду сильним зображенням важкої долі жінки-матері, номінували на конкурс нових імен «Горизонти».

А 7 вересня на фестивалі покажуть прем’єру військової драми «Відблиск» Валентина Васяновича. Саме цей фільм змагається за «Золотого лева» — головну нагороду кіноконкурсу. І це також уперше: через 29 років після українського фільму «Чутливий міліціонер» (1992) Кіри Муратової українське кіно знову у головній програмі.

Крім цього, на фестивалі 10 вересня відбудеться довгоочікуваний прем’єрний показ фільму«Носоріг» Олега Сенцова — також у рамках конкурсу «Горизонти». Робота над цією стрічкою розпочалася ще 2012-го року, але процес зупинився через ув’язнення Сенцова російськими спецслужбами.

Цьогоріч очолює суддівську команду південнокорейський режисер Пон Чжун Хо, який відомий фільмом «Паразити», що здобув «Оскар» за найкращий фільм.

Додамо, що Україна почала активно брати участь у Венеційському кіноконкурсі від 2019 року.

Тоді режисер Валентин Васянович став переможцем програми «Горизонти» з фільмом «Атлантида» про життя Донбасу. А інша картина про російсько-українську війну «Погані дороги» Наталії Ворожбит 2020 року здобула нагороду на Тижні кінокритиків від Веронського кіноклубу як «Найбільш інноваційна стрічка конкурсу».

Нагадаємо, що торік «Золотого лева» Венеційського кінофестивалю отримав фільм Хлої Джао «Земля кочівників».

Коментарі