Новини

В Україні заборонять вказувати у вакансіях вимоги щодо статі, віку та інших ознак

Крім цього законопроєкт забороняє пропонувати роботу лише жінкам або лише чоловікам.

Фото: Shutterstock

Верховна Рада прийняла у першому читанні за основу законопроєкт №5266 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав працівників», який забороняє роботодавцям у вакансіях чи при прийнятті на роботу висувати вимоги за ознаками раси, кольору шкіри, віку, статі чи сексуальної орієнтації. Про це повідомили на сайті Верховної Ради.

Що забороняється вказувати у вакансіях

Заборонять будь-яку дискримінацію у сфері праці, зокрема обмеження прав працівників залежно від раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного, соціального та іноземного походження, віку, стану здоров’я, інвалідності, гендерної ідентичності, сексуальної орієнтації, підозри чи наявності захворювання на ВІЛ/СНІД, сімейного та майнового стану, сімейних обов’язків, місця проживання та інших ознак, не пов’язаних з характером роботи або умовами її виконання. 

Також законопроєкт забороняє пропонувати роботу лише жінкам або лише чоловікам.

Люди, які вважають, що зазнали дискримінації,  мають право звернутися зі скаргою до державних органів, органів місцевого самоврядування та їхніх посадових осіб а також до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини та/або до суду. На порушників накладатимуть штраф. 

Нагадаємо, що в Україні ухвалили законопроєкт про заборону сексистської реклами. Відтепер у рекламі забороняють зображати будь-яку перевагу однієї статі над іншою, підтримувати гендерні стереотипи та показувати тіло людини лише як сексуальний об’єкт.

Вам може бути цікаво: «Подала до суду за булінг на роботі». Як у Чернівцях працедавці дискримінують людей за віком та як із цим боротися.

 

 

 

Коментарі