Новини

В Україні ухвалили законопроєкт про заборону сексистської реклами: що це означає

Відтепер у рекламі заборонять зображати будь-яку перевагу однієї статі над іншою, підтримувати гендерні стереотипи та показувати тіло людини лише як сексуальний об’єкт.

Сьогодні, 10 вересня, Верховна Рада України у другому читанні ухвалила законопроєкт, що забороняє сексизм та за дискримінацію жінок і чоловіків у рекламі. Законопроєкт підтримали 307 народних депутатів.

Українські депутати підтримали введення до закону понять «дискримінаційна реклама» та «дискримінаційна реклама за ознакою статі».

Відтепер у рекламі заборонять зображати будь-яку перевагу однієї статі над іншою, гендерні стереотипи,  насильство за ознакою статі та показувати тіло людини лише як сексуальний об’єкт (об’єктивізація). Також заборонять рекламу з будь-якими натяками на секс, якщо це не стосується рекламованого продукту.

Яке покарання

У разі порушення закону рекламодавець має сплатити штраф 60 тисяч грн. При цьому у першому читанні передбачалося покарання за повторне порушення закону, але зараз у документі  цей пункт прибрали.

Якщо вартість реклами не вдається встановити, то штраф складе до 1 700 грн.

Рекламу можна буде публічно спростувати — добровільно або за рішенням суду.

Закон набуде чинності через три місяці після його опублікування.

Що змінилося

В Україні вже існує відповідальність за дискримінацію в рекламі, зокрема й за ознакою статі. Водночас у законі «Про рекламу» конкретно не було прописано, що саме означає дискримінація за ознакою статі. Тепер в законі тепер дається чітке визначення цьому терміну.

Зокрема, дискримінаційна реклама — це та, яка вміщує чи використовує твердження та/або зображення, які є дискримінаційними за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, віку, інвалідності, етнічного та соціального походження, громадянства, сімейного та майнового стану, місця проживання, мовними або іншими ознаками щодо особи та/або групи осіб, а також такі, що дискредитують товари інших осіб.

Додамо, що цього року в Україні провели дослідження, яке показує, що більшість людей негативно ставляться до нав’язування стереотипів у рекламі.

Вульгарна», «дурна», «принижує людську гідність» — так більшість респондентів реагує на сексистську рекламу. Серед них 70% жінок та 57% чоловіків. При цьому реклама з сексистським контентом послаблює бажання купити рекламоване.

Також ні жінкам, ні чоловікам не подобається реклама із зображенням оголеного тіла, коли оголення не стосується товару чи послуги.

 

 

Коментарі