Новини

Політична провокація чи зловживання владою: депутати більшости та опозиції звинуватили одне одного через учорашній протест

Депутати більшости вважають вчорашній протест двірників провокацією та маніпуляцією людьми, а екссекретар міської ради та представник опозиції Василь Продан звинувачує владу в зневазі до людей та до депутатів опозиції.

Учора, 23 вересня, у приміщенні міської ради депутати чотирьох фракцій, що складають депутатську більшість, озвучили заяву, в якій засудили прояви насильства на вчорашній сесії, а саму акцію вони назвали провокацією.

Ось текст їхнього звернення:

«Представники партій «Команда Михайлішина», «Народний контроль» та «Рідне місто» зірвали чергове засідання міської ради. Політичний популізм, яким керуються депутати опозиції, ставлять під загрозу прийняття важливих для життєдіяльності міста питань. Ми всі стали свідками того, як депутати опозиції привели до сесійної зали десятки мешканців. В такий спосіб вони спробували політизувати господарські рішення департаменту інфраструктури та благоустрою щодо розірвання угоди з управлінською компанією «Порядок в домі».

Така політизація ставить інтереси та прибуток приватних структур над інтересами чернівчан. Адже, як відомо, ця управлінська компанія систематично порушувала умови договору…

…Також вкрай неприпустимою є поведінка окремих депутатів, що не лише дозволяють собі нецензурні висловлювання в залі, але й застосування фізичної сили. Це компроментує імідж народних обранців в очах містян, а найголовніше – унеможливлює конструктивний діалог та подальшу співпрацю, яка спрямована на розбудову Чернівців».

Надалі всі присутні депутати озвучили особисті позиції щодо сьогоднішнього сесійного дня.

Так, Валентина Радчук («Єдина альтернатива») закликала не маніпулювати мешканцями, людьми, а консолідовано прийти в сесійну залу і працювати на благо міста. Віталій Другановський («Слуга народу») сказав, що сьогодні в сесійній залі найбільше перешкоджають ті, хто за час попередніх каденцій використовував корупційні схеми та довів наше місто до того стану, в якому ми зараз його бачимо.

Своє чергою Ганна Скорейко («Європейська солідарність») вважає, що депутати як народні обранці не мають права використовувати населення, народ у сесійній залі. У цьому випадку це не демократія, а з’ясування стосунків та зведення політичних рахунків.

Фото “Шпальта”

Депутат міської ради, голова фракції «Рідне місто» Василь Продан у коментарі «Шпальті» заявив, що нова влада застосовувала охоронні структури ще під час виборів — на ТВК, під час заходження в раду. А тому звинувачує їх у побитті активіста Олексія Голика та облитті журналіста Забродського брудом і вважає це політичною розправою.

«Механізми, які запустила «Альтернатива», починають давати свої плоди. Зневажливе ставлення до людей праці, які працюють важко, своїми руками, недосипають. А міський голова говорить про те, що в людей є свої хазяї», — заявив екссекретар міської ради Василь Продан.

Водночас вчорашній інцидент, коли під час блокування трибуни протестувальниками та народними обранцями депутат Яринич ударив колегу Прокопа, Василь Продан вважає «таким же конфліктом, як між Бешлеєм та Кушніриком», що трапився на сесії у травні цього року.

«Коли перший штовхнув другого, і це назвали таким «побиттям», що пан Кушнірик аж у лікарні лежав», — заявив Василь Продан.

На противагу екссекретареві міськради депутатка від фракції ЄС Ганна Скорейко вважає, що будь-яке толерування депутатами насильства є ганебним. Про це вона заявила під час учорашньої спільної заяви.

«У якій би формі воно не було, той, хто толерує це, не може представляти своїх містян. Бо Чернівці – європейське місто, де місця насильству немає. Лише здорові дискусії та суперечки, без насильства», — заявила депутатка.

А Тетяна Шепелько («Пропозиція») як голова комісії і регламенту міської ради заявила, що випадок із Михайлом Яриничем будуть вивчати та обов’язково нададуть йому оцінку. Існує навіть імовірність застосувати покарання, аж до заборони йому бути присутнім на пленарних засіданнях сесій Чернівецької міської ради.

Нагадаємо, під час учорашнього засідання сесії відбувся протест працівників управительської компанії, через який у засіданні оголосили перерву.

Коментарі