Офтоп

Шамуа: село в італійських Альпах, у якому немає жодного автомобіля

Замість автомобільної дороги, жителі села попросили побудувати для них фунікулер, який би забезпечив сполучення із найближчим селом Буіссон.

Фото funiviachamois.it

Оригінальний матеріал ВВС.

На крутих схилах регіону Валле-д’Аоста в Італії розташоване село Шамуа, до якого неможливо доїхати на автомобілі. До складу села входить сім хуторів, об’єднаних між собою стежками та вуличками, протоптаними ногами їхніх жителів, велосипедами, а подекуди трактором.

До 1960-х років у Шамуа ніхто навіть не задумувався про автомобіль. Розташовуючись на висоті у 1815 метрів село було захищене від автомобільних доріг та транспорту завдяки своїй недоступності. Але із розвитком транспортної інфраструктури в Італії під час економічного процвітання країни на початку 1960-х років, мешканці муніципалітету задались питанням про необхідність автомобілів. Та, зрештою, вирішили, що вони їм не потрібні.

У 1965 році 95% жителів проголосували проти будівництва дороги, яка повинна була об’єднати село з долиною внизу. Але вони не прагнули ізоляції. Замість автомобільної дороги, вони попросили побудувати для них фунікулер, який би забезпечив сполучення із найближчим селом Буіссон. Звідти жителі Шамуа могли б вирушити у будь-яку частину Італії.

Перший фунікулер був маленьким, але з його допомогою люди могли підніматися до Шамуа та спускатися з нього всього за декілька хвилин. У 2001 році у селі з’явився більш сучасний фунікулер, який міг перевозити більше пасажирів у комфортніших умовах.

Наразі у селі проживає близько 100 людей. Усі його мешканці дотримуються принципів сталого розвитку, як-от використання систем відновлюваної енергії.

До того, Шамуа – одне з 19 сіл «Альпійської перлини», які розташовуються у Альпах Австрії, Німеччини, Італії, Словенії та Швейцарії. Цю групу популярних курортних міст та менш відомих сіл об’єднує прихильність до захисту навколишнього середовища, у тому числі до використання екологічно чистих видів транспорту.

І хоча село Шамуа ізольоване, воно щороку приваблює відвідувачів, які прагнуть сповільнити темп свого життя, насолодитися краєвидами гори Матергорн та займатися спортом на свіжому повітрі.

 

Коментарі