Новини

Пацієнтам з розладами психіки надаватимуть ліки безкоштовно. Коли та як отримати

Ліки надаються лише за наявності електронного рецепта від психіатра або невролога. Сімейні лікарі не можуть виписати рецепт.

Фото am JD, unsplash.com

Пацієнти з розладами психіки з 1 жовтня зможуть отримувати медпрепарати за програмою «Доступні ліки». Зокрема безкоштовно, або з невеликою доплатою. Про це повідомляє Національна служба здоров’я України.

Йдеться про такі захворювання як епілепсія, шизофренія, ПТСР, депресія, афективні та невротичні розлади. Зазначають, що ліки можна отримати у будь-якій аптеці, яка уклала договір із НЗСУ. Вартість таких препаратів аптеці відшкодує Національна служба здоров’я України.

Аби отримати препарати за програмою «Доступні ліки» пацієнтам потрібно:

– відвідати профільного лікуючого лікаря (невролога або психіатра) найближчим часом;

– щоб лікар створив індивідуальний план лікування і вніс його в електронну систему охорони здоров’я;

– отримати електронний рецепт на препарати.

Ліки надаються лише за наявності електронного рецепта від психіатра або невролога. Сімейні лікарі не можуть виписати рецепт.

«В індивідуальному плані невролог або психіатр фіксує встановлений діагноз та призначення відповідних ліків. Надалі на основі індивідуального плану лікування буде формуватися електронний рецепт. З електронним рецептом пацієнт обирає будь-яку аптеку, в будь-якому регіоні країни, яка має договір з НСЗУ за таким напрямком реімбурсації», — пояснили в НСЗУ.

Раніше ми писали про те, що з 1 жовтня хворі на діабет зможуть безкоштовно отримувати інсулін.

 

Коментарі