Новини

З 1 жовтня хворі на діабет зможуть безкоштовно отримувати інсулін

Міністерство охорони здоров’я розширює програму «Доступні ліки».

Фото: matt-chesin/Unsplash

З 1 жовтня пацієнти з цукровим та нецукровим діабетом зможуть отримувати ліки безоплатно або з незначною доплатою за програмою «Доступні ліки».

Про це повідомляє «Урядовий портал». 

З 1 жовтня МОН розширює програму реімбурсації. Тож хворі на цукровий діабет зможуть отримати інсулін. До кінця року на цю програму виділили 660 млн грн. Цього достатньо, щоб забезпечити ліками усіх хворих, зазначають у пресслужбі.

Пацієнт, який отримує інсулін, повинен мати індивідуальний план лікування від лікаря з визначенням типу і дозування.

Інсулін можна буде отримати в будь-якій аптеці без прив’язки до місця реєстрації хворого і місця роботи лікаря, але в аптеки повинен бути договір із Національною службою здоров’я щодо реімбурсації.

Зазначають, що цьогоріч із НСЗУ співпрацює вже понад 10 тисяч аптек. Дізнатися про них можна на сайті НСЗУ.

Нещодавно Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявляв, що пацієнти зможуть безперебійно отримувати необхідні їм медикаменти. За його словами, за останні пів року до програми доєдналися понад 400 тисяч пацієнтів, і тепер держава забезпечує доступними ліками майже 3 млн українців.

«Наразі програма вже охоплює 297 лікарських засобів, і ми продовжимо розширювати цей перелік. Кількість аптек, які долучилися до програми, вперше перевищила 10 тисяч», ㅡ заявив він.

Наступного року МОН також планує почати видачу антибіотиків за електронним рецептом, а всіх інших лікарських засобів — із 2023 року.

 

Коментарі