Новини

В Києві відбувся міжнародний форум Голодомору. Музею передали розсекречені кримінальні справи

На форумі наголосили, що злочини комуністичного тоталітарного режиму досі належним чином не вивчені й не засуджені не тільки в Україні, а й у світі.

7 вересня у Києві відбувся Міжнародний форум Голодомору під назвою «Масові штучні голоди: пам’ятаємо, вшановуємо». Подія присвячена до 100-х роковин штучного голоду 1921–1923 років та 75-х роковин  1946–1947 років.  Про це повідомляють у пресрелізі Музею Голодомору.

Мета Форуму знову зробити актуальним обговорення серед українців та у міжнародній спільноті теми Голодомору.  

Голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович розповів, що коли ми досліджуємо злочини комуністичного режиму в плані масових штучних голодів, Голодомору, репресивної психіатрії, Чорнобиля — ми робимо внесок в історичну правду та світову безпеку.

«Якщо світова спільнота досі не встановила цих запобіжників на міжнародному рівні, то, можливо, наші дослідження і якість наших досліджень зможуть стати такою допомогою, сходинкою, яка допоможе це усвідомити і нарешті на весь голос це визнати»,— каже Дробович.

Він наголосив на тому, що злочини комуністичного тоталітарного режиму досі належним чином не вивчені й не засуджені не тільки в Україні, а й у світі.

«У матеріалах Генеральної Асамблеї ООН немає жодної  резолюції, яка засуджує злочини комунізму, але є мінімум три чи чотири документи, що засуджують нацистський режим».

Крім іншого, на форумі міністерство внутрішніх справ передало Національному музею Голодомору-геноциду електронні і паперові копії семи розсекречених кримінальних справ щодо подій часів Голодомору. 

«Ми здійснюємо відбір, збереження та оцифровку історичних документів у фондах Державного архіву МВС. Сьогодні ми передаємо Музею електронні і паперові копії ще семи розсекречених кримінальних справ, що стосуються конкретних людей, конкретних засуджених. Я переконана, що наша спільна робота сприятиме появі фундаментально нових досліджень, встановленню історичної справедливості і збереженню історичної пам’яті», — заявила Мері Акопян, заступниця голови міністерства.

Зазначимо, що Музей Голодомору — єдиний у світі музей, що розповідає про геноцид українців.   

Раніше ми писали про те, що у Чернівцях вшанували пам’ять жертв Голодомору.

 

Коментарі